c S
Za prihodnji razvoj Koroške poleg infrastrukture pomembni povezovanje in predvsem kadri 16.03.2019 09:16 Mislinja, 15. marca (STA) - Za prihodnost Koroške so poleg cestne infrastrukture pomembni še povezovanje in nova delovna mesta, so poudarili udeleženci drugega gospodarskega foruma Koroške, med njimi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Če želimo nekaj narediti za regijo, moramo do leta 2025 ustvariti 2000 novih delovnih mest, je poudaril predsednik GZS Boštjan Gorjup.

S povečanjem števila delovnih mest se bo povečalo tudi število prebivalcev regije, ki je v zadnjih letih padlo na nekaj več kot 70.000. Od teh se veliko delovno aktivnih na delo vozi v druge slovenske regije in tudi v sosednjo Avstrijo. Zato je zelo pomembno, da v regiji do leta 2025 ustvarimo 2000 dodatnih delovnih mest. To je na forumu, ki je pod naslovom Povezujemo Koroško danes potekal na Kopah, poudaril Gorjup, ki veliko priložnost za nova delovna mesta vidi v industriji. Prav tako v turizmu, kjer je potenciala za nadaljnji razvoj tudi po mnenju nekaterih drugih udeležencev foruma veliko.

Pri ustvarjanju pogojev za razvoj regij ima pomembno vlogo država. Kot je danes še dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, si sam želi, da bo država ustvarila pogoje za to, da se bo Koroška v gospodarskem smislu lahko razvijala naprej, da bodo prebivalci ostajali v regiji in da bo v regiji tudi dovolj dela za vse, ki danes delo iščejo drugje.

Glede razvoja zimskega turizma pa je minister danes povedal, da iščejo model, ki bo omogočal vlaganja v obnovo in nadgradnjo žičniške infrastrukture v Sloveniji. Zadnja pomembna naložba v slovenskem prostoru v žičniško infrastrukturo je bila prav na Kopah, in to pred osmimi leti. "Verjamem, da bomo skupaj z združenjem žičničarjem, podjetniki in ministrstvom za infrastrukturo našli model, ki ga bomo lahko uporabili za temelj novih investicij," je dejal minister.

Ob tem je spomnil, da je v zadnjih nekaj letih gorski turizem prehitel zdraviliškega v Sloveniji, ne glede na to, da država ni dosti naredila na ključnih zadevah tega področja.

Del gorskega turizma so tudi Kope, kjer v zadnjih letih beležijo rast prometa in kjer je vodilni ponudnik največje turistično podjetje v regiji, družba Vabo. Direktor podjetja Boštjan Paradiž je udeležencem foruma predstavil smele cilje koroškega turizma do leta 2030. To so letno ustvariti 300.000 turističnih nočitev (lani je regija naštela 152.000 nočitev), 1000 novih postelj, 450 novih delovnih mest, prav tako pa je cilj obnoviti žičniško infrastrukturo.

"Teh ciljev ne moremo doseči sami, ampak s podpornim okolje," je poudaril Paradiž in pozval lokalne skupnosti k ustvarjanju ustreznih prostorskih pogojev, državo pa med drugim k zagotavljanju ustrezne infrastrukture. Izpostavil je državno cesto na Kope, ki je potrebna obnove in posodobitve, pa se projekt zaradi zemljiškega spora že več let ne premakne z mrtve točke.

Na forumu, kjer je možnosti za financiranje različnih projektov predstavil predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, so danes sodelovali tudi predstavniki drugih regijskih podjetij in ustanov. Podjetnika mlajše generacije Boštjan Gorenšek in Mojca Erjavec sta predstavila pobudo, katere cilj je skozi različne aktivnosti in povezovanja zaustaviti odseljevanje mladih in spodbuditi mlade, da se vračajo oz. ostanejo v regiji.

Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os sta izpostavila problem prometne odrezanosti Koroške, a ob tem opozorila na vrsto izzivov, ki zdaj regijo čakajo ob prihajajoči hitri cesti. Dušan Rus iz podjetja Kopa, ki je predstavil izzive digitalizacije, je dal pobudo za ustanovitev skupnega kadrovskega portala Koroške oz. Slovenije, izzive na kadrovskem področju pa je izpostavil tudi direktor Metala Ravne Andrej Gradišnik. Poudaril je, da Koroška potrebuje mnogo več tehničnega kadra kot druge regije, a da temu šolski sistem ni prilagojen.