c S
Na kratko iz gospodarstva 16.03.2019 09:16 Ljubljana, 15. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Madžarska banka OTP naj bi oddala najugodnejšo ponudbo za nakup Abanke, ta naj bi znašala okoli 300 milijonov evrov. SDH naj bi v prihodnjih tednih oz. po koncu obdobja za oddajo zavezujočih ponudb, ki se bo izteklo 20. marca, sprejel odločitev, ali naj država banko proda ali ne. Madžari resno pogledujejo tudi po banki SKB v lasti francoske skupine Societe Generale, v kateri opravili naj bi že skrbni pregled, danes piše Dnevnik.

Za nakup Istrabenzovega 50-odstotnega deleža v podjetju Adriafin in s tem pomembnega vpliva v Vinakopru, naj bi prispelo okrog pet zavezujočih ponudb. Oddali naj bi jo družbi Vipava 1894 in vinska klet Goriška brda, med interesenti pa se omenja Metalko Commerce, ki je pred kratkim kupila Vinag, lastnika švicarskega podjetja Orah Marka Vilfana, ki se za Vinakoper zanima več let, in srbskega tajkuna Miodraga Kostića. Adriafin je sicer v lasti Luke Koper in Istrabenza. Zelo verjetno je, da bi Luka odkupila Istrabenzov delež, če bo presodila, da Vinakoper lahko padejo v roke špekulanta, danes piše portal Siol.

Vlada je na današnji dopisni seji za vršilko dolžnosti direktorice javnega zavoda Inštituta za vode RS do imenovanja direktorja, vendar najdlje za šest mesecev, imenovala Karin Kompare, ki že opravlja te posle. Zavod je brez direktorja od konca avgusta predlani, saj sta se dva postopka zaključila brez izbora. Nov teče od februarja, a postopek izbora še ni zaključen, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V društvu Delavska svetovalnica, kjer so v sredo opozorili na primere izsiljevanja tujih delavcev ter izpostavili Siliko in CPG VG, so danes na uprave družb Kolektor Group, Kolektor CPG in CPG VG naslovili javni poziv, naj za dogajanje v CPG VG prevzamejo objektivno odgovornost in odstopijo s položajev, so sporočili iz svetovalnice.

RTH v likvidaciji je na svoji spletni strani objavil povabila k javnemu zbiranju ponudb za nakup premoženja, ki ga prodaja. Med njim je rudniška upravna stavba, poslovno industrijska stavba s skladišči in zemljišči na območju bivše separacije premoga, nekatera zemljišča ipd. RTH prodaja tudi odpadni in uporabni material in razno opremo.

Družba DSU je danes v časniku Finance objavila razpis za direktorja družbe. V javnem razpisu so navedeni pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat, in vloge, ki jih mora priložiti k prijavi. Zainteresirani lahko prijave pošljejo do 31. marca, izhaja iz objave.

Ljubljanska borza je preverila izpolnjevanje kriterijev likvidnosti vrednostnih papirjev ter odločila, da se delnice Mercatorja in Salusa premesti iz neprekinjenega načina trgovanja v avkcijski način trgovanja. Poleg tega je določila načine trgovanja in skupine za vzdrževalce likvidnosti ter minimalno velikost posla s svežnjem, nove korake kotacije za lastniške vrednostne papirje borznega trga. Novosti se bo začelo uporabljati s 1. aprilom.