c S
MJU: Na podlagi stavkovnega sporazuma se je položaj zdravnikov bistveno izboljšal 16.03.2019 09:16 Ljubljana, 15. marca (STA) - Ministrstvo za javno upravo (MJU) ob današnji letni konferenci zdravniškega sindikata Fides navaja, da se je materialni položaj zdravnikov na podlagi zadnjega stavkovnega sporazuma iz leta 2016 bistveno izboljšal, število zdravnikov pa se je v tem obdobju povišalo za 412.

Ministrstvo za javno upravo v današnjem sporočilu za javnost navaja, da so že pred današnjo letno konferenco Fidesu odgovorili na vprašanji, ki jih ta naslovil na ministrstvo. Sindikat je zanimala uresničitev dveh zavez iz stavkovnih sporazumov: odprava 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike ter ohranitev doseženega števila plačnih razredov napredovanja zdravnikov ob razporeditvi na delovna mesta zdravnikov specialistov.

Kot je Fidesu pojasnilo ministrstvo, je obe zavezi iz sporazumov, ki jih je sprejela prejšnja vlada, mogoče realizirati izključno s spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Rešitve, s katerimi bi zavezi bilo mogoče realizirati, so že pripravljene, a jih je treba usklajevati v okviru pogajalske komisije, ki jo sestavljajo vladna stran in vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja. Ta usklajevanja pa so na podlagi na podlagi decembra lani sklenjenih stavkovnih sporazumov s sindikati javnega sektorja predvidena že v letošnjem letu.

Ministrstvo ob tem še pojasnjuje, da je v odgovoru Fidesu navedlo tudi, da se je materialni položaj zdravnikov na podlagi zadnjega stavkovnega sporazuma iz leta 2016 bistveno izboljšal. Podatki namreč kažejo, da je približno tretjina vseh zdravnikov po povišanju njihovih plač v letih 2017 in 2018 uvrščenih v najvišji, in sicer 57. plačni razred.

Tako jih je bilo na primer avgusta 2016, torej pred dvigom zdravniških plač, od skupaj 6216 zdravnikov 1014 v najvišjem (57.) plačnem razredu, medtem ko jih je bilo v decembru 2018 od skupaj 6628 zdravnikov v najvišjem plačnem razredu 2348. Plače zdravnikov in zobozdravnikov pa so se v povprečju povišale za 15,2 odstotka, so še navedli.

Zdravniški sindikat Fides je sicer na današnji letni konferenci ugotavljal, da uresničitev zavez iz obeh sporazumov z vlado ni možna znotraj obstoječega enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Zato zahtevajo izstop zdravnikov iz tega sistema. Sicer pa so napovedali dosledno delo zdravnikov po standardih in normativih. Kot je danes dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, verjetno najmanj tretjina zdravnikov dela absolutno preveč in so preobremenjeni.

Na ministrstvu za zdravje se na sklepe Fidesa danes niso odzvali.