c S
Občina Hrastnik v priprave na ureditev obrtno-industrijske cone 17.03.2019 09:03 Hrastnik, 16. marca (STA) - Občina Hrastnik skupaj s Steklarno Hrastnik in Tovarno kemičnih izdelkov (TKI) pripravlja vso potrebno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za ureditev obrtno-industrijske cone. Kot je za STA povedal hrastniški župan Marko Funkl, je celoten projekt ureditve cone ocenjen na nekaj več kot štiri milijone evrov.

Funkl je dejal, da je strošek hrastniške občine v celotni naložbi, ki bo po dogovoru za razvoj regij izvedena do leta 2023, 726.000 evrov. Obetajo si tudi do 2,7 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Pojasnil je, da se je občina zavezala izprazniti stanovanjsko naselje na območju sedanje steklarske kolonije, kjer bo prihodnja cona. To pomeni, da je prioriteta hrastniške občine, da to leto izprazni prostor in ga pripravi do faze, ki bo omogočila začetek gradnje novih objektov in ustrezne komunalne ter cestne infrastrukture.

Po Funklovih besedah je v omenjenem stanovanjskem naselju trenutno še 45 zasedenih stanovanj. Večino preselitev bodo opravili znotraj obstoječega stanovanjskega fonda občine. "Prav tako bomo v kratkem sklenili tudi dogovor s stanovanjskim podjetjem Spekter. Za nekatere bivalne enote trenutno še nimamo rešitve, bomo pa na podlagi naše zaveze za izpraznitev območja vse potrebne rešitve našli do konca tega leta," je še povedal novi hrastniški župan.

Steklarna Hrastnik namerava v novi obrtno-industrijski coni postaviti pametno tovarno za proizvodnjo embalažnega stekla, ki naj bi začela obratovati predvidoma leta 2022. Nadzorni svet je že odobril pripravo projektne dokumentacije za dodatno širitev zmogljivosti oz. gradnjo novega proizvodnega obrata v Hrastniku, katere vrednost je ocenjena na približno 45 milijonov evrov.

V okviru te naložbe bo steklarna postavila dodatno peč, ki bo proizvajala 150 ton stekla na dan, in obrat, ki bo vključeval novo zmesarno, proizvodnjo steklenic in avtomatsko kontrolo kakovosti ter embaliranje izdelkov, razširitev lastnega obrata za dekoracijo, nove skladiščne prostore ter ostalo potrebno infrastrukturo.

TKI pa v coni načrtuje sodoben obrat za proizvodnjo živilskih izdelkov.

Obrtno-industrijska cona bo stala na 23.500 kvadratnih metrov sedanje steklarske kolonije, kjer je v večinoma neizoliranih večstanovanjskih objektih s skupnimi zunanjimi sanitarijami, starih več kot 80 let, nekaterih celo 100 let, donedavno živelo kakšnih 170 ljudi.