c S
Pristanišče Trst bi s Kitajci okrepilo železniško povezavo s Slovaško 17.03.2019 09:03 Trst, 16. marca (STA) - Pristanišče Trst, ki v ponedeljek praznuje 300. obletnico ustanovitve, se namerava še naprej razvijati ob pomoči Kitajcev. Pristaniška uprava bo prihodnji teden ob obisku kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Italiji podpisala sporazum, ki med drugim predvideva nadaljnji razvoj železniške povezave med Trstom in vzhodno Evropo.

Po teh načrtih bo gradbeno podjetje China Communications Construcion Company (CCCC), ki trenutno v Košicah na Slovaškem gradi logistično vozlišče v velikosti enega milijona kvadratnih metrov, postalo partner tržaškega pristanišča. "Za nas je Slovaška pomemben razvojni trg," je za milanski poslovni časnik Sole 24 Ore dejal predsednik pristaniške uprave v Trstu Zeno D'Agostino.

V tržaškem pristanišču razmišljajo tudi o sodelovanju s CCCC na Kitajskem. "Razmišljamo o logističnih platformah, ki bi jih CCCC gradil ali upravljal. Te platforme bi lahko bile zanimive za izvoz naših izdelkov. Biti navzoč na Kitajskem bi bilo lahko zanimivo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal D'Agostino.

Trst je bil tudi leta 2018 največje pristanišče v Italiji. V celem letu so pretovorili 62,7 milijona ton blaga, kar je 1,2 odstotka več kot v letu 2017.

Ob tem so tudi lani spodbujali navezavo pristanišča na železnico - iz Trsta je odpeljalo skoraj 10.000 vlakov, kar je 12 odstotkov več kot leta 2017. Letos pričakujejo nadaljnje povečanje za 10 odstotkov.