c S
Drugi tir bo prihodnji teden zaposloval EIB in poslance 17.03.2019 09:03 Ljubljana, 16. marca (STA) - Začetek gradnje dostopnih cest do drugega tira med Divačo in Koprom naj bi bil tik pred vrati, obenem pa se vse bolj izrisuje finančna konstrukcija projekta. Potem ko je Evropska investicijska banka (EIB) projekt uvrstila na seznam tistih, ki jih bo financirala, bo prihodnji teden o 250-milijonskem posojilu odločal upravni odbor hišne banke EU.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pred mesecem dni, potem ko je EIB drugi tir uvrstila na seznam projektov, ki jih bo financirala, pojasnila, da bodo na banki v roku dveh mesecev izpeljali preverjanje posojila na pristojnih odborih znotraj banke.

Ob robu februarskega kongresa stranke SAB je za STA pojasnila, da se Slovenija pogovarja o 150 milijonih evrov posojila, še 100 milijonov evrov pa naj bi prispevala SID banka. V investicijskem programu je namreč zapisano, da bo Slovenija za projekt 250 milijonov evrov pridobila pri mednarodnih finančnih institucijah.

Na EIB pa so za STA navedli, da bo upravni odbor omenjene banke o posojilu odločal kmalu, gre pa za posojilo v vrednosti 250 milijonov evrov. Na infrastrukturnem ministrstvu so pojasnili, da bo ta seja 19. marca.

Po upravnem odboru bo moral sicer posojilu zeleno luč prižgati še odbor direktorjev, ki bo po navedbah ministrstva za infrastrukturo zasedal 9. aprila. Če bo upravni odbor posojilo odobril, je malo verjetno, da bi direktorji odločitev spremenili.

O projektu bodo ta teden spregovorili tudi v državnem zboru, saj bo odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo predvidoma v četrtek opravil javno predstavitev mnenj o drugem tiru. Na ministrstvu so javno razpravo po besedah državne sekretarke Nine Mauhler predlagali, ker želijo javnosti podrobneje predstaviti investicijski program projekta in pridobiti mnenja zlasti glede vprašanja, kje so še mogoče izboljšave.

Investicijski program, ki je razkril, da bo za izgradnjo projekta drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom potrebnih 1,194 milijarde evrov, je vlada potrdila januarja in s tem odstranila še zadnjo oviro za začetek pripravljalnih del. Izvajalci so s pripravo gradbišč že začeli, kmalu bodo dela, ki bodo trajala predvidoma eno leto, tudi stekla.