c S
Prek portala e-Vem lani oddali več kot dva milijona vlog 18.03.2019 07:25 Ljubljana, 17. marca (STA) - Prek portala e-Vem, ki je prešel pod okrilje nove znamke Slovenska poslovna točka - SPOT, je bilo lani oddanih že več kot dva milijona vlog, največ v zvezi s postopki za urejanje obveznih socialnih zavarovanj. Leta 2005, ko je bil portal vzpostavljen, so zabeležili nekaj več kot 4000 vlog, so sporočili iz ministrstva za javno upravo.

Portal e-Vem je osrednji državni portal za podjetja in poslovne subjekte, ki omogoča izvajanje elektronskih postopkov in nudi obsežne informacije o pogojih za poslovanje. Največji delež oddanih vlog predstavljajo postopki za urejanje obveznih socialnih zavarovanj, saj je te vloge od leta 2016 možno urejati le še preko omenjenega portala, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Sledijo postopki za pridobitev potrdila za napotitev delavca na delo v tujino.

Kot so še navedli, je bilo na portalu lani oddanih več kot 16.000 prijav za registracijo in ustanovitev samostojnega podjetnika in dobrih 4000 vlog za registracijo in ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo. Več kot 120.000 vlog je bilo oddanih na točkah SPOT (prej točke Vem), več kot 47 odstotkov vseh vlog pa je bilo oddanih preko informacijske rešitve spletnih vmesnikov, ki jih nudi portal e-Vem.

Na ministrstvu za javno upravo s sodelujočimi organi in institucijami portal razvijajo od leta 2005, hkrati pa širijo tudi nabor e-storitev, so dodali. Leta 2005, ko je bil portal vzpostavljen, je bilo prek portala oddanih nekaj več kot 4000 vlog na letni ravni, danes pa beležijo že več kot 5000 oddanih vlog na dan. Ob tem so na ministrstvu pojasnili, da uporaba raste tudi zato, ker je za določene e-postopke uporaba portala obvezna.

Lani je sicer portal e-Vem, katerega cilj je vzpostavitev celovitih podpornih storitev države za poslovne subjekte pod enotno znamko, prešel pod okrilje nove znamke SPOT. Kot so navedli na ministrstvu, so pod novo znamko potencialnim podjetnikom in poslovnim subjektom na voljo nove in izboljšane elektronske storitve, storitve podjetniškega svetovanja, informiranja in podjetniškega usposabljanja, prav tako so obogatili nabor storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij.