c S
Ford zapira 5000 delovnih mest v Nemčiji 18.03.2019 07:25 Köln, 17. marca (STA) - Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford namerava zapreti 5000 delovnih mest v svojih nemških tovarnah. S tem naj bi privarčevali najmanj 500 milijonov dolarjev, je v pismu zaposlenim zapisalo vodstvo. Krčenje delovne sile je predvideno v tovarnah v Kölnu, Saarlouisu in Aachnu.

"Gre za del že januarja napovedanega prestrukturiranja Fordovega poslovanja v Evropi s ciljem kolikor hitro je mogoče se spet vrniti k dobičkonosnem poslovanju na evropskem trgu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Pri Fordu si prizadevajo izogniti se "odpuščanjem iz poslovnih razlogov". Število delovnih mest naj bi zmanjšali z izplačilom nadomestil zaposlenim do 49 let ter zgodnjim upokojevanjem zaposlenih nad 50 let. Podjetje v zadnjih desetih letih "ni uspelo dosegati vzdržnega pozitivnega rezultata poslovanja", je časnik Kölner Stadt-Anzeiger povzel pismo vodstva. To pa je potrebno, da bi Ford v Nemčiji dolgoročno imel perspektivo.

Ford v Nemčiji zaposluje približno 24.000 ljudi, od tega skoraj 18.000 v Kölnu, 200 v Aachnu in 6000 v saškem Saarlouisu. To so zaposleni za nedoločen čas, število najemnih delavcev ni znano. Napovedano zmanjšanje števila delovnih mest zadeva tako zaposlene za določen kot nedoločen čas.