c S
Prodaja novih avtomobilov v EU februarja padla, v Sloveniji rast 18.03.2019 07:25 Ljubljana, 17. marca (STA) - Trg novih osebnih avtomobilov se je v EU februarja še dodatno skrčil, čeprav je bilo padec blažji kot v preteklih petih mesecih, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Slovenski potrošniki so se obnašali v nasprotju s trendom.

Februarja je bilo v celotni EU prodanih 1,1 milijona osebnih vozil, so v petek sporočili iz združenja ACEA. To je odstotek manj kot februarja lani.

Pred tem se je prodaja novih osebnih avtomobilov januarja zmanjšala za 4,6 odstotka, decembra za 8,4 odstotka, novembra za osem odstotkov, oktobra za 7,3 odstotka in septembra za 23,5 odstotka.

V Sloveniji so po teh podatkih prejšnji mesec prodali 6021 novih avtomobilov. To je 6,4 odstotka več kot februarja lani.

Med največjimi avtomobilskimi trgi v EU se je februarja prodaja povečala tudi v Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji, in sicer za 2,7 odstotka, 2,1 odstotka oz. 1,4 odstotka v primerjavi z istim mesecem leto prej.

Tudi v prvih dveh mesecih skupaj je največ avtomobilov na evropskem trgu prodal nemški Volkswagen s 24,2-odstotnim tržnim deležem. Francoski skupini PSA in Renault sta ostali na drugem in tretjem mestu, iz prve je prišlo 17,3 odstotka vseh januarja in februarja prodanih avtomobilov, iz druge pa 10,2 odstotka.