c S
MLM lani z izgubo, a poravnanimi obveznostmi iz prisilne poravnave 18.03.2019 07:25 Maribor, 17. marca (STA) - Mariborska livarna Maribor (MLM) je lani preživela precej zahtevno leto, jim je pa tik pred božičnimi prazniki uspelo poplačati upnike v skladu z že drugo prisilno poravnavo in se tako izogniti črnemu scenariju. Leto 2018 so končali s 40,4 milijona evrov prihodkov, kar je več kot leto prej, čeprav še vedno negativen, je bil boljši tudi rezultat.

Kot je v pogovoru za STA povedal od septembra novi predsednik uprave Davor Šenija, je bilo lansko leto za nekoč največje mariborsko industrijsko podjetje precej zahtevno, saj so morali dokončati še drugo prisilno poravnavo v zadnjih letih.

Hkrati so svoj trenutno največji projekt za uglednega avtomobilskega proizvajalca, s katerim so formalno začeli že leta 2016 in bi v celoti moral zaživeti že lani, praktično začeli šele januarja letos. Tudi zato niso dosegli načrtovanih rezultatov, so pa ti po besedah Šenije na ravni leta prej oziroma celo nekoliko boljši.

Po zaslugi racionalizacije stroškov je čista izguba znašala 1,4 milijona evrov, dobiček EBITDA pa je bil na ravni 1,3 milijona evrov. Skupaj so ustvarili okoli 40,4 milijona evrov prihodkov, od tega 39,3 milijona na račun prodaje svojih proizvodov.

"Za nas je bilo lani ključno zaključiti postopek prisilne poravnave, saj je ta visela kot meč nad našimi glavami. Zdaj ko nam je to uspelo, nas čaka optimizacija procesov in racionalizacija poslovanja, do konca leta pa že upamo na vsaj minimalni dobiček," je dejal Šenija in dodal, da glede na omenjeni letos začeti posel, prejemajo pa tudi druga naročila, pričakujejo okoli desetodstotno rast prodaje.

Po njegovem mnenju so pričakovanja upravičena, če se vmes ne zgodi kaj hujšega na globalnem trgu v smislu napovedi ohlajanja avtomobilske industrije. V tem trenutku tega še ne čutijo, a morda v drugi polovici leta pride do določenega padca naročil. Z avtomatizacijo, ki omogoča boljši nadzor nad stroški, se pripravljajo tudi na morebiten takšen scenarij v prihodnosti.

"Omenjeni dolgo načrtovani projekt nam morda trenutno nekoliko kazi realno sliko. Nekateri kupci že sporočajo manjše odjave od napovedanih naročil, a je ta naš najpomembnejši posel vplive izničil in smo tako celo na višji ravni kot lani," pravi prvi mož MLM.

V MLM sicer zadnja leta delajo praktično le še za avtomobilsko industrijo, saj neposredna naročila za to panogo dosegajo že 73 odstotkov njihove prodaje. Ostali del gre na račun orodjarne, ki pa je prav tako vezana na avtomobilske posle. Tudi kovaški del njihove proizvodnje, ki doslej ni bil del avtomobilskega segmenta, je letos vstopil na to področje, v katerem dosega nekaj višje marže kot v ostalem delu svojega programa. Skoraj celotna proizvodnja je namenjena tujim trgom, njihovi največji naročniki so trenutno na Švedskem in Češkem.

Glede na to, da tekoče poslujejo pozitivno, bi tudi manjšo krizo uspeli preživeti brez večjih pretresov, torej prestrukturiranja ali odpuščanj, a je vprašanje, kaj bi to pomenilo dolgoročno za njihov razvoj. V podjetju je trenutno zaposlenih okoli 490 ljudi, kar je približno 20 manj kot v času njegovega prihoda, a Šenija to pripisuje redni fluktuaciji delovne sile, saj je povpraševanje tako doma kot v sosednji Avstriji še vedno veliko.

Podjetje je sicer še vedno v stoodstotni lasti DUTB, ki je lani iskala kupca, a se pogovori s finskim skladom KJK Capital, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo, na koncu niso izšli. Po besedah Šenije pa je bil ključ preživetja podjetja v kriznih časih morda prav v sedanji obliki lastništva.

Tudi potrebne investicije so bile v tem času opravljene, samo za potrebe njihovega največjega projekta je bilo vloženih okoli pet milijonov evrov, od tega lani kar 3,8 milijona evrov, kar po njegovem kaže, da investicijski cikel ni nikoli zamrl.

"Na dolgi rok tako ne bo šlo, saj lastniška struktura danes ni strateška. Pričakujemo strateškega vlagatelja, tudi naš lastnik ima omejen rok trajanja, zato bi tudi oni verjetno z veseljem prodali podjetje za neko normalno ceno. Verjetno se bodo za to odločili, ko bo prišel pravi trenutek," je dejal Šenija.