c S
Ob poročilu Evropske komisije o reformah in usposobljenosti delovne sile 15.03.2019 16:34 Ljubljana, 15. marca (STA) - Slovenija se zaveda znakov gospodarskega ohlajanja in pomembno bo sedanje ugodne razmere izkoristiti za reforme in stabilnost javnih financ. O spremembah pri pokojninah je razprava stekla, pomembno bo izboljšati produktivnost in usposobljenost delovne sile, so ugotavljali ob današnji predstavitvi poročila Evropske komisije o Sloveniji v Ljubljani.

Slovenija je kot odprto gospodarstvo občutljiva na vsako spremembo v mednarodnem okolju. "Opažamo znake ohlajanja gospodarske aktivnosti, a znatnega šoka trenutno še ne pričakujemo," je dejala generalna direktorica direktorata za proračun na finančnem ministrstvu Irena Drmaž. Slovenija šoke običajno občuti z zamikom, zato je pomembno, da se sedaj v času ugodne gospodarske klime in javnih financ zavemo, da je treba narediti strukturne reforme, je dodala.

Ključni priporočili Evropske komisije - več investicij in obvladovanje stroškov staranja prebivalstva - sta povezani s pritiskom na javne finance, zato bo med glavnimi izzivi zagotavljanje dolgoročne rasti, ki bo krepila tudi potencialno rast. Tako bodo ključne investicije in povečanje produktivnosti, kar bo omogočilo tudi več manevrskega prostora v javnih financah, je povedala Drmaževa.

"Najsvetlejše obdobje je za nami," je direktor generalnega direktorata Evropske komisije za ekonomske in finančne zadeve Manfred Bergmann - potem ko je pohvalil gospodarsko rast Slovenije in zmanjševanje dolga - izpostavil opozorila komisije, da bi morala Slovenija bolje obvladovati načrtovane proračunske odhodke. Komisija je v mnenju, ki ga je izdala ob tem poročilu, namreč ocenila, da slovenski proračunski načrt predstavlja tveganje neskladnosti z evropskimi pravili. Predvideni proračunski presežek je pohvalen, a bi moral biti od petodstotni gospodarski rasti višji, je dodal Bergmann.

Poročilo o gospodarskem stanju v Sloveniji, objavljeno v okviru zimskega gospodarskega svežnja, med drugi ugotavlja, da Slovenija ni naredila napredka na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva.

Namestnica generalnega direktorja direktorata Evropske komisije za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Andriana Sukova je poudarila, da bi morala Slovenija nasloviti strukturno neskladje na trgu dela - zagotoviti, da bo izobraževanje in usposabljanje dalo kader, ki bo uporaben na trgu dela, predvsem bo treba povečati zaposljivost starejših od 50 let.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič je povedal, da bodo razpravo o spremembah pokojninskega sistema, ki so jo začeli v tem tednu, nadaljevali tudi na podlagi bele knjige. Glede delovne aktivnosti starejših je dejal, da mnogi "bežijo" na bolniški dopust ali na zavod za zaposlovanje, kar kaže na to, da bo treba prilagoditi delovna mesta, tudi tempo dela, ob tem pa izboljšati njihove veščine.

Pri tem se morajo tudi delodajalci zavedati, da je treba v usposobljenost zaposlenih vlagati, sta se strinjala Božič in Bergmann. Pomembno pa bo tudi hitreje povečati produktivnost. "Rezultati na trgu dela se nam bodo poznali v vzdržnosti pokojninskega sistema," je dejal Božič.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je dejal, da se po pripravi poročil razprava o potrebnih ukrepih seli na raven držav. Slovenija bo, tako kot preostale članice EU, sedaj pripravila nacionalni reformni program in program stabilnosti, ki ju mora v Bruselj poslati aprila. Skladno z novelo zakona o javnih financah na ministrstvu za finance letos prvič pripravljajo tudi štiriletni državni program razvojnih politik.

Evropska komisija je poleg poročila danes v Ljubljani predstavila tudi naložbene smernice za financiranje v okviru kohezijske politike v obdobju 2021-2027.