c S
V tožbi ministrstva zoper univerzo bo nova sodba izdana v 30 dneh 15.03.2019 17:39 Na gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani se je odvil prvi in edini narok v ponovljenem sojenju v tožbi, s katero ministrstvo za izobraževanje od Univerze v Ljubljani zahteva vrnitev nekaj manj kot 781.000 evrov, ki so jih fakultete izplačale kot dodatek za stalno pripravljenost. Sodnica Dida Volk bo sodbo izdala v 30 dneh.

Današnji narok je trajal vsega nekaj minut. Ugotovili so namreč le, da državno odvetništvo, ki zastopa ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vztraja na zahtevku, univerza pa mu oporeka, ker pravi, da so fakultete dodatek izplačevale iz sredstev, ki so jih pridobile iz tržne dejavnosti in ne iz javnih sredstev.

Kot je po končanem naroku za STA dejal odvetnik univerze Dino Bauk, slednja svoje navedbe dokazuje s podatki, da so fakultete, ki so izplačevale dodatek, v času izplačil na trgu ustvarile za več kot 86 milijonov prihodkov, s tem denarjem pa tudi delno financirale izvajanje javne dejavnosti. Za izvajanje slednje je namreč univerza prejela 16 milijonov evrov manj, kot bi morala, čeprav je javno dejavnost izvedla v celoti, je pojasnil Bauk. "Na dlani torej je, da dodatek za stalno pripravljenost ni mogel biti izplačan iz javnih sredstev in da je zahtevek po vračilu teh sredstev v proračun neutemeljen," je dodal.

V ponovnem odločanju se mora sodišče glede na napotke višjega sodišča "jasno in pravilno" opredeliti do pravne podlage oziroma temelja zahtevka. Državno odvetništvo pri tem kot temelj navaja vračilo proračunskih sredstev, ki naj bi bila porabljena nepravilno.

Sodnica je danes nakazala, da bo njena odločitev najverjetneje enaka kot prvič, ko je odločila, da je zahtevek upravičen, Bauk pa je po naroku v tem primeru napovedal novo pritožbo. Na splošno ocenjuje, da sodišče zadevo presoja glede na to, kaj naj bi bilo prav, in ne glede na dokaze. "Želel bi si manj moraliziranja in malo več sojenja po pravu," je še dejal.

Inšpektorat za javni sektor je namreč leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet Univerze v Ljubljani, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so svojim zaposlenim izplačevale dodatek za stalno pripravljenost.

Ministrstvo za izobraževanje je ocenilo, da so bila sredstva izplačana nenamensko, zato od univerze zahteva, da jih vrne v proračun. Tožbeni zahtevek v višini nekaj manj kot 781.000 evrov se nanaša na izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost v letih od 2012 do 2015, in sicer za del, ko so fakultete denar izplačale iz vira ministrstva.

Ljubljana, 15. marca (STA)
Foto: STA