c S
Plača za januar nižja zaradi manjšega obsega izrednih izplačil 15.03.2019 11:20 Ljubljana, 15. marca (STA) - Povprečna bruto plača za januar je znašala 1729,15 evra in je bila nominalno za tri, realno pa za 1,9 odstotka nižja od plače za december. Padec je predvsem posledica manjšega obsega izplačanih izrednih izplačil, kot sta 13. plača in božičnica. Na letni ravni je bila povprečna bruto plača višja, kažejo podatki statističnega urada.

Tudi povprečna neto plača za januar, ki je dosegla 1115,98 evra, je bila nižja od neto plače za december, in sicer, nominalno za štiri, realno pa za 2,9 odstotka.

V primerjavi s plačo za lanski januar pa se je povprečna plača zvišala tako nominalno kot realno, in sicer v bruto znesku nominalno za 4,2, realno pa za 3,1 odstotka. V neto znesku je bila nominalno višja za 3,5 odstotka, realno pa za 2,4 odstotka.

Znižanje povprečne neto plače je bilo opazneje v zasebnem sektorju, kjer je upadla za 4,7 odstotka. Nekaj manjši padec, za 2,9 odstotka, so statistiki zabeležili tudi v javnem sektorju.

Višje plače so na mesečni ravni dobili le v dejavnostih javna uprava, obramba in obvezna socialna varnost (za šest odstotkov), izobraževanje (za 3,3 odstotka), rudarstvo (za 2,1 odstotka) ter zdravstvo in socialno varstvo (za 0,3 odstotka).

Najvišjo povprečno neto plačo za januar so imeli v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kjer je znašala je 1566,98 evra.