c S
Podjetje Siliko ob primeru s tujimi delavci izstopilo iz SBC 15.03.2019 10:52 Ljubljana, 15. marca (STA) - Podjetje Siliko je po pozivu predsednika Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) izstopilo iz SBC. Siliko je bilo eno od podjetij, ki so tujim delavcem, če so podjetje zapustili prej kot v enem letu, zaračunalo stroške pridobivanja dovoljenj. V družbi pravijo, da so s tem želeli povrnili del investicije v zaposlenega, ki je bila ob odhodu zaman.

Kot je v izjavi, ki so jo danes medijem poslali iz družbe, zapisal direktor Silika Janko Koprivec, se dogovori, ki so jih sklenili s sodelavci pred sklenitvijo zaposlitve, ne nanaša na mednarodni sporazum, pač pa ureja obojestranski interes delavca in delodajalca za trajno delovno razmerje, ki bo trajalo vsaj eno leto.

"Predčasni odhodi kmalu po začetku našega sodelovanja namreč pomenijo, da so bila vsa uvajanja, izobraževanja in vlaganja v teh primerih zaman. Odtegljaj je predstavljal le del naše investicije v novozaposlenega, saj stroški zaposlitve in uvajanja novega sodelavca pri nas presegajo vsaj dvakratnik bruto bruto plače na zaposlenega in resnično si želimo, da drug za drugega ne bi bili prehodnega značaja," je zapisal Koprivc.

Dodal je, da ne glede na to, da dogovor "sledi zakonodaji in pravnemu redu", določil ne uveljavljajo več, saj da želijo sodelavce motivirati s krepitvijo odnosov in vodenja. Pred tem so določilo uveljavili pri petih delavcih.

Tuje delavce so začeli zaposlovati marca 2017, potem ko vseh potrebnih sodelavcev niso mogli najti na domačem trgu dela. Trenutno zaposlujejo 72 državljanov BiH, je povedal Koprivec.

Društvo Delavska svetovalnica je v sredo opozorilo, da sta družbi CPG VG in Siliko tujim delavcem dajali v podpis dogovor, po katerem bodo morali stroške pridobivanja dovoljenj vračati, če bodo predčasno zapusti družbo - kar naj bi bila kršitev sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH v Sloveniji, ki določa, da vse stroške izdaje dovoljenja krije delodajalec.

V četrtek je nato predsednik SBC Marjan Batagelj Koprivca, ki je v torek sicer postal član upravnega odbora SCB, pozval k izstopu iz tega združenja.

Koprivec je danes zapisal, da je bil član SCB, dokler je verjel, da jim je vsem skupaj v interesu izgradnja stabilnega okolja za podjetništvo in njihove zaposlene. "Zdaj izstopam iz SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, kajti javni obračuni med podjetniki in pozivi k odstopom na podlagi govoric in domnev niso del podjetniške kulture. Vsaj moje ne," je navedel.