c S
V Murski Soboti potrdili 25-milijonski proračun 15.03.2019 09:01 Murska Sobota, 15. marca (STA) - Soboški mestni svetniki so v četrtek v drugi obravnavi potrdili proračun mestne občine za letos v višini 25 milijonov evrov, za katerega na občini pravijo, da ga odlikuje ravnotežje med razvojno in socialno naravnanostjo, občini pa omogoča, da nadaljuje razvojno preobrazbo.

Med najpomembnejšimi naložbami je po besedah župana Aleksandra Jevška prenova mestnega središča, za katero pripravljajo dokumentacijo za izbiro izvajalca, začela pa naj bi se poleti.

Proračun na prihodkovni strani obsega okoli 23 milijonov evrov, skupaj s prenesenimi sredstvi v višini skoraj 600.000 evrov in nekaj nad 1,1 milijona evrov novega zadolževanja pri državnem proračunu in z novim dolgoročnim posojilom pa proračunski prejemki dosegajo malenkost več kot 25 milijonov evrov. Na odhodkovni strani je proračun pri okoli 24 milijonih evrov, k temu pa je treba prišteti še nekaj manj kot 800.000 evrov odplačila dolgov.

Ob dokončanju številnih začetih naložb se začenja tudi novo obdobje razvojnega načrtovanja, saj je pomemben del sredstev namenjen pripravi novih razvojnih projektov, kot so energetska obnova javnih stavb, kanalizacijskega in vodovodnega omrežja ter urejanje Fazanerije, so še pojasnili na občini. Večjo skrb bodo namenili tudi skladnemu razvoju mestnih četrti in krajevnih skupnosti, saj v vsakem predelu občine načrtujejo večje ali manjše projekte, izboljšave in obnove.

Proračun so sprejeli z 20 glasovi za in štirimi proti. Podprli ga niso v svetniški skupini SDS, ker naj bi bilo premalo denarja predvidenega za vzdrževanje občinske infrastrukture in ker vodstvo občine ni upoštevalo njihovih predlogov, da bi več denarja namenili za spodbujanje malega gospodarstva.

Na pobudo svetnika Neodvisne stranke Pomurja in nekdanjega župana Antona Slavica je Jevšek napovedal izredno sejo, na kateri bodo obravnavali razmere v Pomurskih lekarnah. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja namreč pred dnevi znova ni podprla imenovanja Ivana Zajca za direktorja omenjenega zavoda.

Spor med lekarnami in občino traja že tri leta, slednja je Zajcu očitala, da ni spoštoval zakona o javnem naročanju ter pri naročanju drugih storitev, blaga in opreme in ni več dala soglasja za njegovo imenovanje ne kot direktorja ne kot v. d. direktorja.