c S
Na kratko iz gospodarstva 15.03.2019 07:14 Ljubljana, 14. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

V Eti Cerkno, ki je v večinski lasti nemške skupine Ego, bo v petek administrativne naloge kot predsednik uprave prevzel Robert Vuga. Ta bo slovensko lokacijo koncerna vodil skupaj s tehničnim direktorjem Andrejem Grahom, so danes sporočili iz družbe Ego. Vuga je bil doslej na vodilnih funkcijah v domačih in mednarodnih podjetjih, med drugim v Adrii Airways.

Direkcija za infrastrukturo je za nadgradnjo vozlišča Pragersko izbrala konzorcij družbe Riko in ruskega RZD International, ki bosta vozlišče zgradila za 63,2 milijona evrov, poročajo Finance. Na železniški postaji v Pragerskem bodo zgradili nove perone, podhode pod tiri, parkirišča, dodali telekomunikacijsko opremo in postavili protihrupne ograje. Projekt bo predvidoma sofinancirala EU s 40 milijoni evrov. Pri mož Rika Janez Škrabec je za časnik povedal, da je to po njegovih informacijah prvi železniški projekt Rusov v EU. Na direkciji naj bi pogodbo z izvajalci podpisali kmalu, dela pa bodo stekla šele v drugi polovici leta, saj naročnikom še ni uspelo pridobiti gradbenega dovoljenja niti okoljevarstvenega soglasja za projekt, še poročajo Finance.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je danes srečala z irskim državnim sekretarjem za prehrano, kmetijstvo in pomorstvo Andrewom Doylom. Izmenjala sta stališča o prihodnosti skupne kmetijske politike po letu 2020, razvoju podeželja ter posledicah izstopa Velike Britanije iz EU za kmetijski sektor. Pivčeva je izpostavila odlične dvostranske odnose in dobro gospodarsko sodelovanje med državama in dodala, da vidi še veliko novih priložnosti za sodelovanje, predvsem na področju inovacij, gozdarstva in lesne industrije, pa tudi na področju živilske industrije in izmenjave znanj, so sporočili iz ministrstva. Doyle je medtem glede brexita poudaril, da Irska ceni podporo Slovenije in ostalih članic EU pri pogajanjih, predvsem glede varovala o meji med Irsko in Severno Irsko. Z državno sekretarko Tanjo Strnišo pa sta izmenjala stališča o reformi skupne kmetijske politike EU.

Skupščina Unicredit banke Slovenija, ki je v lasti skupine Unicredit, je danes med drugim potrdila, da se od lanskega bilančnega dobička v višini 22,4 milijona evrov za dividende nameni 4,1 milijona evrov oz. 0,84 evra bruto na delnico. Preostanek bo ostal nerazporejen, izhaja iz objave na Ajpesu.

Družba Pivovarna Laško Union, ki sodi pod okrilje Heinekena, je v sodni register vpisala podatke o nameravani firmi Pivovarna Laško Union Online, spletna trgovina, izhaja iz današnje objave na Ajpesu.

V petek bodo na trgovanje na Ljubljanski borzi uvrščene tri-, šest- in 12-mesečne zakladne menice, ki jih je država izdala danes in s katerimi se je zadolžila za 150 milijonov evrov, so sporočili z borze. Obveznosti iz trimesečnih zakladnih menic TZ169 bodo dospele 13. junija, iz šestmesečnih zakladnih menic SZ105 12. septembra, iz 12-mesečnih zakladnih menic DZ88 pa 12. marca prihodnje leto. Zaustavitev trgovanja z njimi bo dva dni pred temi datumi.