c S
Evropski parlament zavrnil nova trgovinska pogajanja z ZDA 15.03.2019 07:14 Strasbourg, 14. marca (STA) - Evropski parlament je danes zavrnil obnovitev trgovinskih pogajanj z ZDA. Mandat Evropski komisiji za pogajanja sicer podelijo članice EU, bo pa parlament o morebitnem trgovinskem sporazumu na koncu odločal.

Od 750 evropskih poslancev jih je danes ob glasovanju na seji v Strasbourgu sodelovalo le 458 - za pogajanja je glasovalo 198 poslancev, 223 jih je bilo proti, 37 se jih je vzdržalo, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je poslancem pred glasovanjem dejala, da so pogajanja z ZDA v luči trenutnih napetosti nujna, in poudarila, da kmetijstvo ne bo del pogajanj. Po njenih besedah si lahko obe strani obetata koristi. EU bi lahko svoj izvoz v ZDA povečala za devet odstotkov oz. za 26 milijard evrov. Ob tem je komisarka dejala, da bodo na enostranske ukrepe ZDA glede uvoza iz EU odgovorili s protiukrepi, poroča APA.

Trgovinski pogovori med Evropsko komisijo in vlado v Washingtonu že potekajo, Evropska komisija pa še nima mandata za pogajanja, ki ji ga morajo podeliti članice EU. Današnje glasovanje Evropskega parlamenta je posvetovalne narave, bo pa parlament potrjeval morebitno besedilo sporazuma, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Glasovanje smo vzeli na znanje. Počakali bomo na izid pogovorov v okviru Sveta EU," je po poročanju AFP dejal predstavnik Evropske komisije in dodal, da bo komisija Evropski parlament "seveda vključila v celoten proces".

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi za medije v Beli hiši EU opozoril, da se bo v primeru odpovedi pogajanj soočila s hudimi posledicami na gospodarskem področju. "Evropska unija z nami ravna zelo zelo nepošteno, a so se pripravljeni pogovarjati. Če se ne bodo, bomo naredili nekaj, kar bo imelo hude gospodarske posledice. Ocarinili bomo veliko njihovih izdelkov, ki jih izvozijo," je dejal. Trump je v preteklosti uvedel carine na uvoz jekla in aluminija iz EU, zagrozil je tudi s carinami na uvoz evropskih avtomobilov.

Malmströmova se je v začetku meseca v Washingtonu sestala z glavnim trgovinskim pogajalcem ZDA Robertom Lighthizerjem, generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmayr pa z direktorjem ameriškega gospodarskega sveta Larryjem Kudlowom. Pogovori so, kot so takrat napovedovali v Bruslju, sledili dogovoru med Trumpom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerjem z julija lani, ki med drugim vključuje prizadevanja za odpravo carin in drugih trgovinskih ovir v številnih sektorjih.

Kot je po neformalnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve februarja v Bukarešti povedal slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je EU že blizu dogovoru končnega besedila mandata za trgovinska pogajanja. Ta naj bi med drugim opredeljeval, da se unija ne bo pogajala pod grožnjo ameriških trgovinskih ukrepov in da se bodo pogajanja nemudoma prekinila, če ZDA uvedejo nove carine. EU želi tudi odpravo že uvedenih ameriških carin na uvoz jekla in aluminija.