c S
Batagelj po opozorilih Delavske svetovalnice prvega moža Silika poziva k izstopu iz SBC 15.03.2019 07:39 Ljubljana, 14. marca (STA) - Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Marjan Batagelj je v luči opozoril Delavske svetovalnice o primerih izsiljevanja tujih delavcev večinskega lastnika in direktorja podjetja Siliko Janeza Koprivca pozval, naj ponudi odstop z mesta člana upravnega odbora SBC, družbo s sedežem v Vrhniki in obratom v Sevnici pa k izstopu iz kluba.

V nasprotnem primeru je prvi mož družbe Postojnska jama Batagelj napovedal, da bo ponudil svoj odstop z mesta predsednika SBC, so danes sporočili iz kluba.

Batagelj ocenjuje, da bi bil tak korak Koprivca in podjetja, ki ga vodi, glede na informacije, ki so bile objavljene te dni in ki postavljajo pod vprašaj etičnost delovanja Silika v razmerju do tujih delavcev, pravilen.

"S tem bi omogočil, da bi upravni odbor kluba na naslednji seji neobremenjeno razpravljal o tem primeru in sprejel odločitev na podlagi do takrat pregledanih dejstev," je ocenil Batagelj.

Po njegovih besedah je namreč integriteta SBC izjemnega pomena za klub in za vse njegove člane.

V društvu Delavska svetovalnica so v sredo opozorili na primere izsiljevanja tujih delavcev v nekaterih večjih slovenskih podjetjih. Eno teh je Siliko, kjer naj bi v posebnem dogovoru s tujim delavcem navedli, da so oziroma bodo v zvezi s pridobivanjem delovnega dovoljenja in druge dokumentacije za zaposlitev in bivanje delavca nastali stroški v višini 500 evrov ter da mora delavec v primeru prenehanja delovnega razmerja po njegovi volji ali krivdi škodo tudi povrniti. Če je škoda višja, pa naj bi imelo podjetje glede na ta določila pravico terjati celo večji znesek.

Takšen dogovor je po navedbah zavoda za zaposlovanje neustrezen in pomeni kršitev devetega člena sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH v Sloveniji, ki določa, da vse stroške izdaje dovoljenja krije delodajalec.