c S
Vpleteni skušajo zbližati stališča o poklicnih kompetencah v zdravstveni negi 14.03.2019 15:21 Ljubljana, 14. marca (STA) - Na ministrstvu za zdravje je v sredo potekal prvi delovni sestanek o poklicnih kompetencah in aktivnostih izvajalcev v zdravstveni negi, ki je bil po neuspelem uvodnem srečanju v ponedeljek namenjen zbliževanju stališč. Na sestanek so prišli predstavniki zbornice zdravstvene in babiške nege, razširjenega strokovnega kolegija in ministrstva za delo.

"Aktivnosti delovnega sestanka so bile usmerjene v predstavitev ter zbliževanje stališč udeležencev sestanka," so danes za STA sporočili z ministrstva za zdravje. Predlog za sestanek je sicer padel na ponedeljkovem srečanju, ko so ministrstvo ter sindikati in zbornica zdravstvene nege ostali na nasprotnih bregovih glede dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih.

Sindikati in zbornica so v ponedeljek vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego. Za ministrstvo pa ta ni sprejemljiv iz več razlogov. "Tako dokument prekomerno drobi naloge in opravila vseh ravni zdravstvene nege ter ne sledi vertikali izobraževanja na tem področju," je takrat pojasnila državna sekretarka Pia Vračko.

Med razlogi proti dokumentu je Vračkova navedla tudi, da neustrezno rešuje problem razmejitve nalog med tehniki zdravstvene nege in diplomiranimi medicinskimi sestrami. Po njenih besedah prav tako ni sprejemljivo, da želi strokovni kolegij "skozi dokument vpeljati razmerje 70 odstotkov diplomiranih medicinskih sester in 30 odstotkov osebja zdravstvene nege brez univerzitetne izobrazbe, čeprav za takšen model ni potrebe".

Predsednik razširjenega strokovnega kolegija Branko Bregar je v ponedeljek poudaril, da je ministrstvo s pripravo svojega dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih izreklo nezaupnico stroki. "Dokument, ki ga je pripravilo ministrstvo, je popolnoma drugačen od našega," je opozoril. Dodal je, da je lahko podlaga za nadaljevanje dialoga z ministrstvom le dokument izpod rok kolegija.

S tem se je strinjala tudi predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman ter izrazila zaskrbljenost, ker ima ministrstvo glede poklicnih kompetenc in aktivnosti drugačen pogled. Razlogi, ki jih je ministrstvo navedlo proti dokumentu strokovnega kolegija, so po njenih besedah ponižujoči za vse v zdravstveni negi.

S skupnim sporočilom za javnost so se danes znova oglasili pristojni sindikati. Zahtevajo, da ministrstvo "skladno s sporazumi o razreševanju stavkovnih zahtev sprejme prenovljene poklicne kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi, v vsebini, kot je bila predlagana s strani stroke, z izjemo morebitnih manjših popravkov, ki pa ne bi pomenili rušenja celotnega sistema".

Pod zahtevo so se podpisali predstavniki sindikatov v zdravstvu - Pergam, sindikata delavcev v zdravstveni negi, sindikata zdravstva in socialnega varstva ter sindikata zdravstva in socialnega skrbstva. Če ministrstvo njihovi zahtevi ne bo ugodilo, bodo prisiljeni ukrepati s sredstvi, ki jih imajo na razpolago za to, "da se doseže realizacija in spoštovanje sklenjenih dogovorov in sporazumov", so zapisali.

Na ministrstvu za zdravje so danes tudi napovedali, da bo naslednji delovni sestanek o poklicnih kompetencah in aktivnostih predvidoma konec naslednjega tedna.