c S
Ifo znižal oceno nemške gospodarske rasti 14.03.2019 10:53 München, 14. marca (STA) - Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je danes znižal oceno gospodarske rasti Nemčije za letos, in sicer z 1,1 na 0,6 odstotka, a jo zvišal za prihodnje leto, z 1,6 na 1,8 odstotka. Nemčija se namreč po oceni inštituta v času, ko svetovno gospodarstvo izgublja zagon, sooča s šibkejšim povpraševanjem iz tujine.

Proizvodna podjetja bodo po oceni Ifa postopoma premagala težave, ki jih pestijo. Tako industrija verjetno letos zaradi upada tujega povpraševanja ne bo motor gospodarske rasti, je v sporočilu za javnost zapisal vodja analitike pri Ifu Timo Wollmershäuser in dodal, da domače povpraševanje ni prizadeto.

Kot je ocenil inštitut, se bo v največjem evropskem gospodarstvu nadaljevala rast števila zaposlenih. Letos naj bi jih bilo 45,2 milijona in prihodnje leto 45,5 milijona, potem ko je konec lanskega leta delalo 44,8 milijona ljudi.

Tako kot gospodarstvo se umirja tudi stopnja brezposelnosti. Ta naj bi letos upadla s 5,2 na 4,9 odstotka, prihodnje leto naj bi bilo v državi brez dela 4,7 odstotka delovne aktivne populacije. Letos naj bi bilo brez dela 2,21 milijona ljudi, prihodnje leto jih bo predvidoma še manj - 2,12 milijona, potem ko je bilo konec lanskega leta 2,34 milijona brezposelnih.

Letos se bodo medtem po pričakovanjih zvišali realni prihodki gospodinjstev, saj se bodo po Wollmershärjevih pojasnilih zvišale plače, znižala stopnja inflacije, zmanjšala se bo davčna obremenitev in povečal obseg socialnih transferjev. Vse to bo pospešilo domačo potrošnjo in gradbeništvo.

Povečalo pa se bo tudi javno trošenje, predvsem v letošnjem letu - rast se bo z lanskega enega odstotka pospešila na 2,6 odstotka. Prihodnje leto pa se bo zmanjšalo in ustavilo pri 1,6 odstotka.