c S
V novogoriški občini lani 15 odstotkov več nočitev 14.03.2019 08:06 Nova Gorica, 14. marca (STA) - V Mestni občini Nova Gorica so lani našteli 214.181 nočitev, kar je 15 odstotkov več kot predlani, je za STA povedala vodja Turistične zveze Tic Nova Gorica Dejana Baša. Na povečanje števila obiskovalcev vplivata tako prepoznavnost kot prisotnost na turističnih sejmih.

Vse od leta 2008 se je število nočitev povečalo za dobrih 46 odstotkov. Povečalo pa se je tudi število nočitvenih zmogljivosti. Goriška je leta 2008 ponujala 1335 ležišč, lani pa 2562.

"Občasno je tudi to premalo, saj moramo ob večjih dogodkih naše goste pošiljati v druge občine. Naša prenočišča so polno zasedena predvsem v toplejšem delu leta, ko se velikokrat zgodi, da ni mogoče najti proste sobe, v zimskem času pa se da skoraj povsod najti proste postelje," je dejala Baša.

"Na Goriškem je zaradi mile zimske klime mogoče preko celega leta početi marsikaj, od kolesarjenja in pohodništva, uživanja v kulinariki in odličnih vinih, od športnega, do kulturnega in igralniškega turizma. Precej pa so k prepoznavnosti območja pripomogle uvrstitve Slovenije na posamezne lestvice, ki jim sledijo turisti," je še povedala Baša.

Za privabljanje domačih in tujih gostov so ustanovili turistično agencijo. Ta bo od maja skrbela za vodenje gostov po različnih znamenitostih Goriške, odvisno od njihovih želja.

Nekateri izmed obiskovalcev bodo lahko zavili tudi na različne prireditve, ki jih med drugimi organizatorji pripravlja tudi Turistično društvo Nova Gorica. Ob koncu tega tedna pripravljajo prvi Gregorjev sejem, do konca leta pa se bodo zvrstili tradicionalni ali drugi dogodki.