c S
Spremembe bodo uveljavljene postopoma, zato ni treba hiteti z upokojevanjem 13.03.2019 16:57 Ljubljana, 13. marca (STA) - Za direktorja Zpiza Marijana Papeža je bil predlog spremembe pokojninskega sistema, ki ga je danes predstavilo ministrstvo za delo, pričakovan. Vse, kar je bilo predlagano, bo sicer po njegovih besedah "uveljavljeno postopoma, kar pomeni, da se ljudem v tem trenutku ni treba ničesar bati in razmišljati, da se je treba upokojiti".

Za direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) Papeža je pomembno, da ljudje po predstavitvi predloga sprememb pokojninskega sistema nimajo občutka, da bodo morali delati do 67. leta starosti. "Slednje bo namreč veljalo le za tiste, ki do takrat še ne bodo imeli 40 let delovne dobe, vsi ostali pa se bodo lahko upokojili prej," je dejal za STA. Nove pogoje glede starosti naj bi po njegovih podatkih začeli uveljavljati leta 2023.

Papež je pričakoval, da bo predlagani odmerni odstotek za izračun pokojnine v okvirih, kot je bil predstavljen, torej, da bi se odmerni odstotek v šestih letih tako za moške kot ženske zvišal na 63. Pričakoval je tudi dodaten odmerni odstotek za ženske za skrb za otroke v višini 1,25 odstotka. Pri tem dodaja, da drži izračun ministrstva, da bodo leta 2025 nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov.

Predlog za reševanje dvojnega statusa upokojencev, ki naj bi po njegovih besedah začel veljati v začetku leta 2020, podpira. Po predlogu bi posameznik v prvih treh letih vključenosti v zavarovanje za polni delovni čas po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev prejel 50 odstotkov starostne pokojnin. V četrtem letu in v vseh nadaljnjih letih pa bi prejel 100 odstotkov starostne pokojnine, a pod pogojem, da se upokoji in znova vključi v zavarovanje. Ob tem Papež meni, da bi bilo smiselno, da bi takšne določbe veljale le za nove upokojence ter da bi tisti, ki trenutno prejemajo 20 odstotkov pokojnine, še naprej prejemali 20 odstotkov, "saj so finančni učinki takoj različni". Treba bo vnesti tudi dodatne varovalke, pravi.

Kaj predvideva predlog glede tistih upokojencev, ki so samostojni podjetniki, so 25 odstotkov zavarovani in prejemajo 75 odstotkov, pa Papež še ne ve natančno, možno po njegovih besedah pa je, da se bo to nekoliko zaostrilo in bo treba biti zavarovan vsaj za 50 odstotkov. "Je pa treba počakati natančne okvire predloga in razpravo, ki bo sledila," je dodal.