c S
Evropski parlament potrdil proračuna za sklada na področju migracij 13.03.2019 16:33 Strasbourg, 13. marca (STA) - Evropski parlament je danes podprl proračun za Sklad za azil, migracije in vključevanje (AMIF), ki bo v prihodnjem večletnem proračunu znašal 9,2 milijarde evrov. Potrdil je tudi Sklad za integrirano upravljanje meja (IBMF) v višini 9,3 milijarde evrov. Slovenija naj bi iz sklada IBMF v naslednjih sedmih letih dobila približno 70 milijonov evrov.

Sklad AMIF, ki bo prispeval k okrepitvi skupne azilne politike, razvoju zakonitih migracij v skladu z gospodarskimi in socialnimi potrebami držav članic, boju proti nezakonitim migracijam in ki naj bi zagotovil učinkovito in varno vračanje v tretje države, bo med letoma 2021 in 2027 prejel 10,41 milijarde evrov v tekočih cenah, kar je 51 odstotkov več kot v trenutnem večletnem finančnem okvirju. Sklad mora zagotoviti tudi "solidarnost in pravično porazdelitev odgovornosti med državami članicami".

Sklad IBMF bo imel dva instrumenta - instrument za meje in vizume, v katerem bo na voljo 8 milijard evrov, ter instrument za podporo za opremo za carinske kontrole z 1,3 milijarde evrov.

Sklada AMIF in IBMF imata sicer dva stebra - 60 odstotkov bodo prejeli nacionalni programi, 40 odstotkov pa bo namenjenih ukrepom, ki jih bo unija financirala neposredno. Poslanci so potrdili zagotovila, da bodo ukrepi, financirani iz tega mehanizma, v skladu z zavezami EU na področju temeljnih pravic, kot so varovanje osebnih podatkov, zaščita ranljivih skupin in pravica do nevračanja.

Poročevalka za IBMF, evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD), je poudarila, da ima nova shema financiranja zaščite meja velik pomen za Slovenijo, saj bo v prihodnjih sedmih letih za zaščito zunanjih meja EU in upravljanje z migracijami dobila dodatnih 70 milijonov evrov. Po novem bo bistveno več denarja, kar 60 odstotkov sredstev, namenjenega nacionalnim programom, 40 odstotkov pa za ukrepe, ki jih bo EU financirala neposredno, so sporočili iz njene pisarne.

Ohranitev schengenskega območja in svoboščin, ki so simbol evropskega povezovanja, je odvisna od učinkovitega upravljanja in zaščite zunanjih meja EU, za kar potrebujemo zadostna in evropska finančna sredstva in učinkovite ukrepe, poudarja Fajonova. To je še posebej pomembno v času, ko je zaupanje državljanov v evropske politike zmanjšano in ko smo zaradi porasta nacionalizma priča vzniku notranjih mej znotraj Schengenskega prostora, tudi na meji z Avstrijo.