c S
Vlada se bo reševanja težav prevoznikov lotila z delovno skupino 13.03.2019 14:25 Ljubljana, 13. marca (STA) - Slovenski prevozniki se vsakodnevno srečujejo z dolgim čakanjem na mejah in pred karavanškim predorom, o čemer so predstavniki panoge danes obvestili predstavnike vlade. Ti predlagajo oblikovanje delovne skupine, ki bo po besedah ministra Rudija Medveda ustanovljena "bistveno hitreje, kot potekajo nekateri postopki javnih naročil v Sloveniji."

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Peter Pišek je po današnjem sestanku s predstavniki vlade pojasnil, da prevoznike pesti slaba pretočnost prometa v Sloveniji ter vse večja omejitev tovornega prometa. "Kot veste, se iz dneva v dan zapirajo lokalne ceste. Lokalne skupnosti ne bi imele tovornega prometa, bi pa imele blaginjo, ki jo ta dostavlja, od zalog v trgovini in lekarnah do bolnišnic," je izpostavil.

Med perečimi težavami je izpostavil tudi čakanje pred karavanškim predorom, ob čemer se je zavzel za čimprejšnjo gradnjo druge cevi. "Vemo, da je državna revizijska komisija postopek javnega razpisa upočasnila in da so Avstrijci že globoko v tunelu, pri nas pa se še ni začelo z izvajanjem del," je dejal. Po njegovih besedah si prevozniki želijo, da bi tunel začeli graditi "že včeraj, saj ga slovensko gospodarstvo nujno potrebuje".

Težavam, ki pestijo prevoznike, sta danes med drugim prisluhnila minister za javno upravo Rudi Medved in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Medved je predlagal, da bi odgovore na težave prevoznikov poskušali najti znotraj vladne delovne skupine.

"Zagotovo bomo delovno skupino ustanovili bistveno hitreje kot potekajo nekateri postopki javnih naročil v Sloveniji, predvsem tistih velikih javnih naročil. Postopki so nenavadno in nedopustno dolgi in to seveda državi in posledično gospodarstvu povzroča veliko škodo," se je strinjal Medved.

Pojasnil je, da so na ministrstvu že pred časom pristopili k pregledu implementacije dosedanjih učinkov zakona o javnem naročanju in zasledili nekatere pomanjkljivosti. "Doslej smo bili v kontaktu predvsem z velikimi javnimi naročniki, zdaj gremo v pogovore še s ponudniki, torej z gospodarstvom, da ugotovimo, kaj je tisto, kar zavira procese javnega naročanja v Sloveniji in kako to izboljšati," je pojasnil.

Po Medvedovih besedah so sicer pri pregledu velikih projektov v Sloveniji ugotovili, "da imamo zelo akuten problem v zakonu o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja", zato so se najprej lotili sprememb tega zakona. Te so tudi pripravili in jih bodo v prihodnjih nekaj dneh predstavili in dali v medresorsko usklajevanje ter javno razpravo, je dodal.

Na ministrstvu za javno upravo si želijo predvsem "absolutne pospešitve" postopkov revizij javnega naročanja. "Da se odločitve državne revizijske komisije pospešijo, da se spremeni tudi sistem imenovanja in zahtevanih kvalifikacij članov državne revizijske komisije, ker ugotavljamo, da so nekatere odločitve bolj birokratske kot strokovne narave," je navedel.

Oblikovanje delovne skupine in dialog z zbornicama je pozdravil tudi Poklukar, ki je poudaril, da se na notranjem ministrstvu zavedajo, s čim se srečujejo vozniki tovornjakov, ko čakajo za vstop v schengenski prostor, pa tudi na meji z Avstrijo zaradi tamkajšnje notranje kontrole. Tudi sam je kot pereč problem izpostavil primer karavanškega predora.

"Prisluhnili smo tudi predlogom sekcije za promet, nadaljujejo dialog na operativni ravni v želji bo čim boljši pretočnosti. Nenazadnje so se pogovorili tudi o upravnih postopkih, ki zadevajo ministrstvo. Predlagali smo nekatere rešitve in ravno ta vladna skupina bo zadeve še pospešila," je dejal Poklukar.

Kdo bo del skupine še ni znano, je pa Medved poudaril, da bodo člani tudi predstavniki obrtne in gospodarske zbornice. "Pomembno je, da se ne lotevamo nečesa reševati brez tistih, ki bi jih radi reševali, kar se je pogosto dogajalo," je dejal.

Z vsemi danes predstavljenimi pobudami po besedah predsednika sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu Milana Slokarja soglašajo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije. Strinjajo se, da se čim prej začne sodelovati in reševati vsakodnevne težave prevoznikov.