c S
ZSSS glede nadomestil za brezposelnost pričakuje še usklajevanja 13.03.2019 14:11 Ljubljana, 13. marca (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) predlogom, da bi se podaljšala minimalna zavarovalna doba za izplačilo nadomestila za brezposelnost ter da bi se skrajšalo obdobje prejemanja nadomestila za starejše od 55 let, ni naklonjena. Pričakuje, da se bodo o njih na ESS še usklajevali.

Predloga - minimalno zavarovalno dobo za upravičenost do nadomestila bi s sedanjih devet mesecev v zadnjih 24 mesecih podaljšali na 12 mesecev v zadnjih 24 mesecih, najdaljše obdobje prejemanja nadomestila pa bi bilo 19 mesecev (sedaj 25 mesecev) - sta potrebna širše obravnave, saj sta bila pri zadnjih spremembah zakona o urejanju trga dela vnešena kot korektiv ob spremembah pri odpovednih rokih in odpravninah, je za STA povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

"Poseg v to pomeni poseg v takratni dogovor. Treba bo zelo natančno oceniti, kaj takšna sprememba prinese, sploh ker se uvaja z razlogom izogibanja prevar," je dejala Jerkičeva. Dodala je, da je to, da je na zavodu nekaj posameznikov, ki ne želijo sprejeti zaposlitve, kljub temu da bi jo lahko, stvar sankcioniranja teh posameznikov, ne na splošno vseh.

Ekonomsko-socialni svet (ESS) se bo s predlogi seznanil 22. marca, o njih se bodo pogajale delovne skupine in Jerkičeva pričakuje, da bodo z argumenti našli skupne rešitve.

Zvišanje najnižjega nadomestila za brezposelnost s 350 evrov bruto (275 evrov neto) na okoli 530 evrov bruto (392 evrov neto), s čimer bi to nadomestilo izenačili z osnovnim zneskom minimalnega dohodka za samsko osebo, pa za Jerkičevo ni vprašljivo, saj je sedanji znesek nižji od socialnih pomoči.