c S
Slovenske in hrvaške občine z evropskim denarjem do petih tematskih poti 13.03.2019 13:45 Slovenska Bistrica, 13. marca (STA) - Občina Slovenska Bistrica je skupaj s štirimi hrvaškimi občinami kot vodilni partner zaključila 1,2 milijona evrov vreden evropsko sofinancirani čezmejni projekt Enjoyheritage. Vsaka od partnerskih občin je v okviru projekta uredila svojo tematsko pot z interpretativnimi točkami, s katerimi bodo predstavljale bogato naravno in kulturno dediščino.

V Slovenski Bistrici so sicer že jeseni predstavili zaključeni projekt vzpostavitve 18 kilometrov dolge Bistriške poti, s katero so povezali mestni grad in naravni spomenik Bistriški vintgar, mimo katerega pot vodi do Treh kraljev in Črnega jezera.

Kot je povedala vodja projekta Martina Zanjkovič, so izbrane točke omenjene poti bile že zdaj dobro obiskane, s projektom pa so pot na novo interpretirali, postavili 14 informacijskih točk, preko katerih se obiskovalci izobražujejo ter osveščajo glede varovanja naravne in kulturne dediščine.

Gre za 18 kilometrov dolgo pot, kar po njenih besedah pomeni, da je z izjemo telesno najbolj aktivnih večina obiskovalcev ne bo prehodila v enem samem dnevu. Zato so jo razdelili na pet tematskih etap, na katere se lahko pohodniki odpravijo ločeno.

Družinam in najmlajšim je namenjen predvsem uvodni del poti od gradu do Bistriškega vintgarja, kjer se bodo lahko vmes ustavili v grajskem parku, na otroških igriščih pri šoli, v gibalnem parku ter se mimo Impola podali do Rajhove žage.

Zahtevnejše pohodnike čaka nadaljevanje poti mimo Ančnikovega gradišča, razgledne ploščadi in cerkve Sv. Urha do Treh kraljev in naprej do Črnega jezera.

Podobne, a nekaj krajše tematske poti so na današnji zaključni novinarski konferenci v Slovenski Bistrici predstavile tudi hrvaške občine Krapina, Žumberak, Ozalj in Vrsar. Medtem ko so konec poletja odprli krožno pohodniško pot v bližini muzeja pračloveka v Krapini, so konec oktobra odprli še kolesarsko pot v Vrsarju. V Žumberaku je nastala Kneževa pot, v Ozalju pa Center za obiskovalce Lović Prekriški.