c S
GZS: Ukrepi za večjo aktivacijo brezposelnih dobrodošli 13.03.2019 12:49 Ljubljana, 13. marca (STA) - Predvideno zvišanje najnižjega denarnega nadomestila za primer brezposelnosti je pričakovano, zahtevnejši pogoji za pridobitev pravice do denarnega nadomestila so dobrodošli, pravijo v GZS. Število prijavljenih brezposelnih namreč kaže na njihovo razmeroma neučinkovito aktivacijo, dodajajo.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so zvišanje najnižjega nadomestila pričakovali, ta ukrep je zapisan tudi v koalicijskem sporazumu. Niso pa jim znane finančne posledice. "Zato pričakujemo, da bo predlagatelj oceno teh posledic dviga v najkrajšem možnem času konkretneje predstavil. Pri tem je treba upoštevati predvsem dejstvo, da smo še vedno v času pozitivne gospodarske rasti, da pa so na obzorju že prvi znaki ohlajanja," so za STA povedali v zbornici.

Predvideno je zvišanje najnižjega nadomestila za brezposelnost s 350 evrov bruto (275 evrov neto) na okoli 530 evrov bruto (392 evrov neto), s čimer bi to nadomestilo izenačili z osnovnim zneskom minimalnega dohodka za samsko osebo. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je danes v Ljubljani ob predstavitvi predlogov povedala, da minimalno nadomestilo trenutno prejema okoli 300 oseb in da bo učinek zvišanja okoli tri milijone evrov.

GZS o predlagani spremembi glede pravice do nadomestila - sedaj je oseba do nadomestila za brezposelnost upravičena, če je bila zavarovana vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih, po novem pa bi to zavarovalno dobo podaljšali na 12 mesecev - pravijo, da so zahtevnejši pogoji za pridobitev pravice do denarnega nadomestila dobrodošli.

"Trenutno število brezposelnih, ki so prijavljeni na zavod za zaposlovanje, namreč kaže na to, da smo še vedno dokaj neučinkoviti pri ponovni aktivaciji le-teh," pravijo.

V GZS so poudarili pomen ukrepov aktivne politike zaposlovanja za delodajalce. "Vsako dodatno prilagajanje te politike spremembam na trgu dela in aktivnejše vključevanje socialnih partnerjev pozdravljamo," so še povedali.