c S
Vrtovec poziva inštitucije k posredovanju dokumentacije o DUTB 13.03.2019 11:38 Ljubljana, 13. marca (STA) - Na ustanovni seji se je danes sestala parlamentarna komisije, ki bo preiskovala prenos bančnih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in dosedanje delovanje t. i. slabe banke. Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je naslovljene inštitucije pozval, naj komisiji posredujejo zahtevano gradivo. To je sicer zelo obsežno.

Komisija se je danes dogovorila o načinu svojega dela. "Vesel sem tega, da lahko pričakujem močno in tvorno sodelovanje predstavnikov vseh poslanski skupin," je poudaril Vrtovec. "Pred nami je veliko dela, a ga bomo zagrizeno opravili," so se po njegovih besedah strinjali člani komisije.

Dogovorili so se tudi o strokovni pomoči. Poslanske skupine bodo predlagale najboljše strokovnjake oziroma sodelavce, je pojasnil.

Komisija je sprejela tudi sklepe o izvedbi preiskovalnih dejanj oz. zahteve za pridobitev gradiva. "Tega je zelo veliko," je poudaril predsednik komisije. Od DUTB tako poslanci zahtevajo dokumentacijo in zapisnike sej različnih odborov o prenosu in prodaji terjatev ter upravljanju ostalega premoženja.

Zahtevajo tudi gradiva vlade iz obdobja ustanovitve slabe banke in prenosa terjatev. Zanimalo jih bo namreč, kdo so bili odločevalci, ki so se odločili, katere terjatve naj bodo prenesene in po kakšnih cenah. Zahtevali bodo tudi gradivo ministrstva za finance in posebne medresorske vladne skupine, Banke Slovenije, komisije za preprečevanje korupcije ter Računskega sodišča RS.

Vrtovec je pri tem vsem naslovnikom za pridobitev gradiv namenil poziv, naj sodelujejo pri opravljanju dela preiskovalne komisije, da ne bi rabili po nepotrebnem v sodne postopke.

Preiskovalna komisija se bo sicer osredotočila na tri glavne sklope vprašanj. Prvi je sam prenos terjatev, med drugim, kako so nastali seznami za prenos in zakaj so bila na njih določena podjetja, ki domnevno tja niso sodila. "Se je umetno napihovala velikost bančne luknje?" je vprašal Vrtovec in napovedal ugotavljanje, kdo je delal te sezname.

Komisija bo ugotavljala tudi, kako so potekala vrednotenja terjatev. Zanimalo jih bo, ali je pri tem sodelovala kakšna revizijska družba, katere vodstveni kadri so se kasneje zaposlili v DUTB.

Drugi element, na katerega se bo osredotočila komisija, je preiskava upravljanja s premoženjem in terjatvami na DUTB. "Obstajajo indici in pričanja, da za določeno delo ni bilo izvedeno, kljub temu, da so bile pogodbe podpisane in da so določeni pravni subjekti plačila prejeli," je poudaril Vrtovec.

Preučili bodo tudi zaposlovanje na DUTB, pripojitev Factor banke in Probanke ter vlogo Slovenskega državnega holdinga (SDH) pri prenašanju terjatev z SDH na DUTB.

Nenazadnje pa bo člane komisije zanimalo, po kakšni vrednosti in komu je slaba banka prodajala terjatve. Vprašali se bodo, ali je vsem potencialnim ponudnikom zagotavljala enako obravnavo oz. ali je prišlo do poceni odkupovanja terjatev s strani prvotnih lastnikov oz. z njimi povezanih oseb. Zaposleni na DUTB pa naj bi se tudi v več primerih prezaposlili v sklade, ki jim je pred tem slaba banka prodala terjatve.

Vrtovec je sicer obljubil varovanje vseh tajnih podatkov in zaščito prič, ki bodo želele ostati skrite pred javnostjo. Je pa obljubil zaslišanje "čim več prič" na javnosti odprtih sejah in "pestro dogajanje".

Komisija bo z operativnim delom začela, ko se bo seznanila s prejetim gradivom. "Od tega, kako hitro bomo dobili gradivo, bo odvisen začetek zaslišanj," je povedal predsednik komisije.

Spomnil je še, da preiskovalna komisija "nima lisic, da bi nekoga zaprli". "Imamo pa možnost zbrati dovolj gradiva in skupaj s strokovnjaki priti do ugotovitev, da zadevo preda preiskovalnim organom in vloži kazenske ovadbe."

V komisiji so predstavniki vseh poslanskih skupin. Predsednik je Vrtovec, podpredsednica Monika Gregorčič (SMC), člani pa Anže Logar (SDS), Igor Peček (LMŠ), Meira Hot (SD), Željko Cigler (Levica), Franc Kramar (SAB), Jurij Lep (DeSUS) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS).