c S
ZDA zaradi digitalnega davka grozijo s postopkom pred WTO 13.03.2019 07:19 Pariz, 12. marca (STA) - ZDA so danes opozorile, da bi lahko zaradi uvajanja "diskriminatornega" digitalnega davka v Franciji in drugih državah sprožile postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Francoski finančni minister Bruno Le Maire se je odzval z besedami, da Francija svojo davčno politiko oblikuje "svobodno in neodvisno".

Ameriški pogajalec za globalna davčna vprašanja Chip Harter z ameriškega finančnega ministrstva je pred začetkom dvodnevnih pogajanj v okviru Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu posvaril, da bi ZDA zaradi uvajanja digitalnega davka lahko sprožile postopek pred WTO, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Menimo, da je celotna teoretična osnova davka na digitalne storitve nepremišljena in da je učinek skrajno diskriminatoren do multinacionalk s sedežem v ZDA," je dejal Harter. "Zelo bi se želeli temu izogniti, spremljamo razvoj dogodkov in videli bomo, kako se odvijejo stvari tako v smislu tega, kaj sprejmejo posamične države, kot tudi, koliko napredka dosežemo v okviru OECD," je dodal.

OECD si želi doseči nov globalni dogovor o obdavčevanju digitalnih velikanov, ki pogosto prijavijo svoje prihodke v državah z nizkimi stopnjami obdavčitve namesto v državah, kjer ustvarijo prihodke. V pogovorih sodeluje 127 držav, dogovora pa nikakor ne gre pričakovati pred prihodnjim letom.

Ob odsotnosti napredka v dogovorih za uvedbo enotnega davka na ravni EU in globalno se je Francija odločila za soliranje. Prejšnji teden je vlada predstavila predlog zakona, ki bi uvedel triodstotni davek na prihodke iz naslova digitalnega oglaševanja, prodaje osebnih podatkov in nekaterih drugih prihodkov tehnoloških velikanov, ki po svetu ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov. Davek naj bi veljal retroaktivno od začetka letošnjega leta.

O podobnih ukrepih razmišljajo Velika Britanija, Španija, Avstrija in Italija.

EU je sicer trenutno v občutljivem trenutku gospodarskih odnosov z ZDA, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump uniji večkrat zagrozil z uvajanjem visokih carin, med drugim na avtomobile.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire pa je v odgovoru na novinarska vprašanja v Bruslju danes poudaril, da se bo Francija samostojno odločala o svoji davčni politiki. Ameriške grožnje "nikakor ne postavijo pod vprašaj predloga zakonodaje, o kateri bo razprava v parlamentu stekla 4. aprila", je zatrdil.