c S
Na forumu o novih podporah in programih za mlade podjetnike 13.03.2019 07:19 Ljubljana, 12. marca (STA) - V Tehnološkem parku Ljubljana je danes potekal Forum 100% Start:up 2019, ki po besedah organizatorjev že tradicionalno uvaja spomladanski krog financiranja Slovenskega podjetniškega sklada in programov za podporo inovativnega podjetništva.

Urban Lapajne iz pobude Startup Slovenija je poudaril, da jim je letos v veselje, da lahko predstavijo precej novosti, ki bodo v pomoč podjetnikom na začetku njihove poti.

Med večjimi novostmi je poenostavljen razpis podjetniškega sklada za zagonska podjetja, na katerem lahko posamezno podjetje prejme do 54.000 evrov, razpisan je bil minuli teden.

V celoti bo v letošnjem letu podjetniški sklad zagonskim in mladim podjetjem skupno preko razpisov zagonskih spodbud in semenskega kapitala ponudil skoraj šest milijonov evrov, kar naj bi zadostovalo za podporo okoli 118 zagonskim podjetjem, so povedali organizatorji.

Ob tem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo po besedah Alenke Marovt pripravljajo še nekaj novosti - verjamejo, da jim bo še letos uspelo zagnati program izobraževanj za zagonska podjetja v tujini, med drugim v Silicijevi dolini, Berlinu in New Yorku, pa tudi na Kitajskem.

"Prav podjetja v začetnih fazah razvoja so tista, v katera moramo vlagati, da bodo rasla ter ustvarjala nova delovna mesta in visoko dodano vrednost," je dejala.

Lani so tako po Sloveniji izvedli tudi več kot 10.000 svetovanj in več kot 300 delavnic za usposabljanje mladih oziroma morebitnih podjetnikov, je dodala.

Sicer je Slovenija po vsakoletni raziskavi na večini področij podjetništva na povprečju EU, po besedah Ulle Hudina Kmetič s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji pa je država v zadnjih letih na področju startupov naredila viden napredek.

Hudina Kmetič se je dotaknila tudi podjetniškega sklada, ki ima po njenih besedah že leta izkušenj z dolžniškimi finančnimi instrumenti, zadnjih nekaj let "pa orjejo tudi ledino na področju lastniških instrumentov", ki so najbolj primerni za financiranje zagonskih podjetij.

Med drugim tako podjetniški sklad po besedah direktorice Maje Tomanič Vidovič, ki je predstavila oblike financiranja za mlada podjetja, med novostmi uvaja soinvestiranje s poslovnimi angeli in korporacijami.

Tudi zato je zelo pomembno, da zagonska podjetja uspejo pritegniti zanimanje zasebnih vlagateljev, pa je direktorica poudarila na okrogli mizi z vlagatelji.

Nasploh je slovenski startup ekosistem po besedah Alexandra Massarta iz sklada Blend Ventures zanimiv za tuje vlagatelje. "Vsakič, ko pridem na konferenco Podim, vidim vlagatelje iz ZDA, ki so prijetno presenečeni nad organizacijo in obsegom ekosistema," je dejal.

Je pa okolje v regiji Zahodnega Balkana po besedah Jureta Mikuža iz South Central Ventures zelo raznoliko, od zelo začetnih, kot sta na primer v Makedoniji ali Albaniji, do bolj naprednih, kot sta Slovenija in Hrvaška.

"Verjamem, da ni veliko vlagateljev, ki bi v regijo prišli za en milijonski posel, vendar pa jih je veliko, ki si regijo z zanimanjem ogledujejo," je še dejal.

Forum 100% Start:up 2019, ki se časovno ujema z evropskim tednom starupov, je namenjen podjetnikom, ki iščejo financiranje, mentorje in programe za uresničitev svojih idej. V dneh po forumu, med 13. in 19. marcem, pa bo iniciativa Startup Slovenija pripravila tudi dogodke v Kopru, Novi Gorici, Velenju, Celju, Mariboru, Novem mestu in Kranju.

Kot so zapisali organizatorji, lahko udeleženci v enem popoldnevu dobijo celovite informacije o javnih in zasebnih programih podpore. Po forumu pa bo potekal še program PLUS+, kjer bodo udeleženci lahko spoznali različne povezane programe in priložnosti, na voljo bodo osebna svetovanja za prijavo na razpis Slovenskega podjetniškega sklada, potekal pa bo tudi t.i. matchmaking podjetij in investitorjev.