c S
Evropske borze neodločno, nafta dražja, evro pridobil 13.03.2019 07:19 London/Frankfurt/Pariz, 12. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes, ko bo britanska poslanska zbornica odločala o sporazumu o britanskem izstopu iz EU, niso imeli enotne smeri, indeksi pa so ostali blizu izhodišča. Nafta se je podražila, evro je glede na dolar in funt pridobil.

Proces brexita, ki je predviden 29. marca, je v ključni fazi, saj bodo danes britanski poslanci vnovič glasovali o izstopnem sporazumu. Če ga bodo zavrnili, bo parlament odločal o izstopu brez dogovora, kar bi sicer glede na opozorila strokovnjakov in analitikov pomenilo gospodarsko katastrofo tako za Otok kot tudi celinski del Evrope.

Če poslanci tega scenarija o brexitu brez dogovora ne bi podprli, pa bi potem predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve. To preložitev brexita bi moralo soglasno potrditi tudi ostalih 27 članic EU, ki bi morale odločiti tudi, kako dolgo bi ta odlog trajal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je zdrsnil za 0,01 odstotka.

Frankfurtski indeks DAX se je znižal za 0,17 odstotka, pariški CAC 40 se je zvišal za 0,08 odstotka. Londonski FTSE 100 je pridobil 0,28 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX končal 0,06 odstotka višje, v Milanu je indeks FTSE MIB izgubil 0,03 odstotka, v Zürichu pa je indeks SMI zabeležil 0,10-odstotno rast.

Neenotni so tudi delniški indeksi v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je bil okoli dve uri in pol pred koncem trgovanja na 0,39 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je pridobival 0,37 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,59-odstotno rast.

Pod pritiskom je še vedno ameriški proizvajalec letal Boeing, katerega delnice se danes dodatno cenijo, doslej do izgubile več kot sedem odstotkov. Vse več je namreč držav, ki so po nedeljski nesreči letala Boeing 737 Max 8 v Etiopiji prepovedale polete tega tipa letala v svojih zračnih prostorih. Za to so se med drugimi odločile Avstrija, Irska, Avstralija, Malezija, Oman, Francija, Nemčija, Avstrija in Irska.

Britanski funt se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pocenil, potem ko je državni pravobranilec Geoffrey Cox ocenil, da pravno tveganje, da Združeno kraljestvo ne bo imelo mednarodnopravnih sredstev za izstop iz irskega varovala brez soglasja EU, ostaja nespremenjeno. Analitiki so ocenili, da ni verjetno, da bo premierka Theresa May s spremenjenim dogovorom glede izstopa v parlamentu uspela.

Evro je okoli 18. ure stal 0,8627 funta s čimer je bil 0,90 odstotka višje kot ob koncu trgovanja v ponedeljek.

Tečaj evra je pridobil tudi glede na dolar. Okoli 18. ure je bilo treba za en evro odšteti 1,1295 dolarja, kar je 0,30 odstotka več kot v ponedeljek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,1275 dolarja (v ponedeljek pri 1,1244 dolarja).

Nafta se je danes podražila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 56,93 dolarja, kar je 14 centov več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Cena severnomorske nafte brent za dobavo v maju se je zvišala za 13 centov na 66,71 dolarja.