c S
Klampferjeva bo predstavila predloge pokojninske in socialne zakonodaje 13.03.2019 07:40 Ljubljana, 13. marca (STA) - Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer bo danes javnosti predstavila predloge zakonskih sprememb na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema.

Na ministrstvu so, kot so zapisali v vabilu na današnjo izjavo, pripravili predloge zakonskih sprememb, ki so jih zapisali v zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Predloge je ministrica že v torek predstavila tudi koalicijskim partnerjem na srečanju na Brdu pri Kranju, zdaj pa jih bo tudi širši javnosti.

Ta sicer najbolj pričakuje predloge sprememb pokojninskega zakona, kjer pa, vsaj za zdaj, naj ne bi šlo za obširno reformo. Kot je bilo slišati neuradno ob robu koalicijskega vrha, naj bi predlagali dvig odmernega odstotka, o čemer so se koalicijski partnerji dogovorili že v koalicijski pogodbi.

Ta namreč napoveduje, da bodo odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe postopno določili v višini najmanj 63 odstotkov, obenem se bo priznal višji odmerni odstotek za skrb za otroke. Uveljavitev ukrepa je predvidena z januarjem 2019.

Prav tako naj bi predlagali spremembo pogojev za hkratno prejemanje pokojnine za tiste, ki še delajo in so izpolnili pogoje za starostno pokojnino. Zdaj lahko ob delu prejemajo 20 odstotkov pokojnine, ta odstotek pa naj bi dvignili na 50.