c S
Iztekajo se postopki za prevzem Gorenjske banke 13.03.2019 07:39 Ljubljana, 13. marca (STA) - Za Gorenjsko banko, eno večjih bank v državi, se danes izteka prevzemna ponudba, ki jo je sredi februarja objavila srbska AIK banka. Ta je bila njena večinska lastnica že pred objavo, za delnico banke pa je ponudila 298 evrov. Prevzemnica je ocenila, da je Gorenjska banka dobra banka in po bilančni vsoti primerljiva z AIK.

AIK banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, je po bilančni vsoti šesta največja banka v Srbiji, Gorenjska banka je sedma v Sloveniji s približno 1,8 milijarde evrov bilančne vsote. Nakup Gorenjske banke je skladno s strategijo AIK in skupine MK, ki želi v regiji vzpostaviti mrežo dobrih, fleksibilnih korporativnih bank.

AIK je kupila 100-odstotni delež v Jubanki, nekdanji Alpha banki, z Gorenjsko banko pa se je začela širiti izven svoje države in na trg EU, je razvidno s spletne strani AIK banke. Kot je pred časom povedal Kostić, se bodo po teh nakupih verjetno ozrli še po kakšni banki iz Črne gore in Hrvaške. AIK se omenja tudi kot med interesenti za nakup Abanke, tretje največje slovenske banke, za katero postopki privatizacije že tečejo.

Prevzemno namero za Gorenjsko banko je AIK objavila, ko je že bila njena 77,7-odstotna lastnica. Največji delež je pridobila od družbe Sava, deleže v njej pa je kupila še od Abanke, Zavarovalnice Triglav, Iskratela, Družbe za upravljanje terjatev bank, Iskre, Domela, Komunale Tržič, Gee, banke Intesa Sanpaolo in kranjske občine.

Pri nakupu je vztrajala precej časa. Začela ga je predlani, imela nekaj težav s pridobivanjem dovoljenj, nato pa v začetku lanskega leta po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe in je morala eno leto počakati.