c S
V Bohinju upajo na dobro sodelovanje z novim lastnikom hotelov 12.03.2019 15:06 Bohinj, 12. marca (STA) - V Bohinju so veseli, da propadajoči hoteli vendarle dobivajo novega lastnika, ki ima vizijo za njihovo prenovo in oživitev. Z novim lastnikom hotelov Zlatorog, Bohinj in Ski Damianom Merlakom se sicer še niso sestali, upajo pa, da se bo vključil v vizijo bohinjskega turizma in bo pripravljen na sodelovanje.

Bohinjce je konec minulega tedna razveselila novica, da imajo propadajoči hoteli družine Pačnik vendarle novega lastnika, ki načrtuje njihovo prenovo in ureditev. "To je izjemno dobra novica, saj vsi vemo, da se v zadnjih letih v te hotele ni prav nič vlagalo," je poudaril predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger.

"Seveda od novega lastnika pričakujemo - glede na to, da vsi vemo, da ima kapital in je šel v nakup verjetno z razlogom - da bo hotele revitaliziral, obnovil in morda celo kakšnega na novo zgradil," je dejal Mencinger in dodal, da bo vsekakor velik plus, karkoli se bo na področju hotelskega turizma na novo zgodilo.

Trenutno je od 8000 turističnih postelj v Bohinju v hotelih le okoli 1000 postelj. "Hotelski segment v Bohinju nujno potrebujemo," je poudaril Mencinger, prepričan, da to prinaša tudi preskok na področju trženja destinacije. Zato upa, da se bo lastnik čim prej lotil obnove in bo Bohinj dobil nujno potrebne nove hotelske zmogljivosti ter se znova postavil na raven, ki si jo zasluži.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je spomnil, da se je bohinjski turizem, ki beleži rast turističnega obiska, minula leta zaradi propadanja hotelov razvijal predvsem z zasebnimi sobami in apartmaji, pri katerih se lahko pohvali z izjemno dobrimi ponudniki. Postavil se je na lastne noge in ni bil več odvisen od novega akterja, ki bi vstopil v ta prostor, je pojasnil.

Hkrati je Bohinj ubral jasno vizijo razvoja in vsak, ki vstopa v bohinjski turizem, se mora zavedati, da vstopa v razvito destinacijo z vizijo razvoja produktov, trajnostnega razvoja z umirjanjem prometa v alpskih dolinah in razvoja zunajsezonskega turizma, je opozoril in izpostavil tudi vzpostavljeno dobro partnerstvo turističnega gospodarstva in lokalne skupnosti.

"Seveda pa je infrastrukturni moment, posebej pri hotelih, tisto, kar ta trenutek v Bohinju vsekakor manjka in novi lastnik je lahko samo pozitivna in razveseljiva novica," je poudaril Langus in dodal, da si želijo dobrega sodelovanja z novim lastnikom, ki mu želijo ponuditi roko. Hkrati pa upajo, da bo imel posluh za lokalno skupnost, njene programe in usmeritve.

Bohinjski župan Jože Sodja je povedal, da so na občini veseli, ker se je po dolgih letih težav zgodba s hoteli vendarle začela odvijati. "Za nas je poglavitno, da se hoteli uredijo in začnejo živeti, kot so nekdaj," je dejal Sodja, ki verjame, da bo novi lastnik za hotele skrbel bolje, kot je bilo zanje poskrbljeno do sedaj.

Boji pa se, da bi lastnik lahko pri prenovi hotelov naletel na velike težave, ker hoteli ležijo na zavarovanem območju, kjer so investicije zahtevnejše in omejitve strožje. "Mlajši imajo v svojih očeh verjetno drugačne zgradbe, kot so sedaj, kar pa verjetno ne bo po volji soglasodajalcev pri urejanju prostora," je svoje pomisleke razkril Sodja, ki upa, da se vendarle moti in da novi lastnik zaradi omejitev ne bo omagal.

Hkrati poziva javni zavod Triglavski narodni park in državo k sodelovanju, s strani občine pa investitorju obljublja pomoč. Tako upa, da bo velika bohinjska sramota - podirajoči se hotel Zlatorog, vendarle doživel lepše čase. Merlak je povedal, da s projektanti trenutno pripravlja možnosti rešitve za Hotel Zlatorog, za katerega meni, da je tudi arhitekturno neprimeren za leto 2019.