c S
Za zagon inovativnih podjetij 2,16 milijonov evrov 12.03.2019 13:25 Ljubljana, 12. marca (STA) - Za zagon mladih inovativnih podjetij je na javnem razpisu na voljo novih 2,16 milijona evrov. Rok za oddajo vlog za razpis je 19. april, posamezno zagonsko podjetje pa lahko prejme do največ 54.000 evrov, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zagonsko spodbudo lahko koristijo mikro in mala podjetja, ki so se registrirala pri pristojnem organu oz. sodišču od 1. januarja lani do vključno 15. marca letos. Izpolnjevati morajo štiri pogoje, in sicer morajo razvijati inovativne proizvode, procese ali storitve ter se na inovativen način odzivati na zahteve trga.

Prav tako morajo biti izdelki ali storitve podjetij tržno naravnane, podjetja morajo biti ustanovljena v Sloveniji, sedež pa morajo imeti na enem izmed programskih območij vzhodne ali zahodne kohezijske regije. Četrti pogoj je, da se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so organizirana kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki ali zadruge.

Kot so zapisali na gospodarskem ministrstvu, bo podjetje, ki bo izpolnjevalo omenjene pogoje, lahko prejelo do 54.000 evrov subvencije. Izplačilo bo podjetje prejelo ob dokazanih zastavljenih oziroma zahtevanih ciljih, kar je po navedbah ministrstva pomembna poenostavitev v primerjavi s prejšnjimi leti, saj je podjetje prej moralo ob vsakem mejniku še dodatno predložiti dokazila o nastalih in plačanih upravičenih stroških.

Javni razpis je bil v petek objavljen v uradnem listu in na spletni strani Slovenskega podjetniškega sklada, rok za oddajo vlog pa je 19. april, ko bodo že znani rezultati pred-selekcijskega postopka.

Sredstva za mlada inovativna podjetja preko Slovenskega podjetniškega sklada zagotavlja gospodarsko ministrstvo, v višini 1,5 milijona evrov pa jih sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj.