c S
Na turistični borzi v Moskvi 15 slovenskih destinacij in podjetij 12.03.2019 13:25 Ljubljana, 12. marca (STA) - V Moskvi je vrata odprla turistična borza Moscow International Travel & Tourism (MITT), eden največjih in najpomembnejših dogodkov za te industrije v Rusiji in baltskih državah. Pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) se tam predstavlja tudi 15 slovenskih turističnih destinacij in podjetij.

Slovenija se v Moskvi predstavlja s tradicionalnim poudarkom na zdraviliškem in kulturnem turizmu. Osrednji partner nastopa je destinacija Rogaška Slatina.

Slovenija je med ruskimi gosti vse bolj prepoznana in priljubljena zelena destinacija za aktivni in zdrav oddih, poudarjajo na STO. "Lani so v Sloveniji ti gosti ustvarili skoraj 300.000 prenočitev s povprečno dobo bivanja 4,8 dneva, kar je visoko nad povprečjem. Največji obisk, skoraj polovico, beležijo zdravilišča, med katerimi še posebej izstopa Rogaška Slatina," so pojasnili.

Ruski gostje v Sloveniji najbolj cenijo možnost sprostitve ter aktivnega oddiha v neokrnjeni naravi. Slovenijo dojemajo kot deželo edinstvene neokrnjene narave s posebno skrbjo za naravno okolje, drugačno od množičnega turizma, kar zagotavlja kakovostno in personalizirano izkušnjo, je dodala direktorica STO Maja Pak.

Slovenska turistična organizacija tudi sicer na ruskem trgu izvaja vrsto aktivnosti. "Ob predstavitvi na osrednjem turističnem sejmu bomo letos znova izvedli digitalno kampanjo z novo komunikacijsko rešitvijo I feel Slovenia - My Way. Prav tako čez vse leto v Sloveniji gostimo ugledne in vplivne ruske novinarje - tako je januarja ekipa novinarjev prve ruske državne televizije Rusija 1 posnela tri popotniške oddaje, ki so februarja ruskim gledalcem približali lepote Ljubljane, Lipice in Krasa," je še povedala Pakova.

Na slovenskem 100 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru na MITT se predstavljajo Agencija Renee, Atlantida boutique hotel, Grand hotel Donat, Grand hotel Rogaška, Grand hotel Sava, Kompas, Medicinski center Rogaška Slatina, Rimske terme, Rogla in Terme Zreče, Sava Hotels & Resorts, Terme Krka, Terme Olimia, Turizem Ljubljana, Turizem Rogaška Slatina ter Union hoteli.

Danes bo ob tem v prostorih slovenskega veleposlaništva potekal sprejem za rusko poslovno javnost, kjer bodo gostili ruske organizatorje potovanj ter predstavnike medijev. Predstavniki STO bodo gostom predstavili novosti, trende in butična petzvezdična doživetja slovenskega turizma.

Rusi se sicer za obisk destinacije najpogosteje odločijo zaradi želje po spoznavanju novega, v želji po obisku privlačne destinacije ter doživetja drugačne kulture. V Sloveniji smo lani zabeležili dvoodstotno rast njihovih prihodov. Ruski gostje predstavljajo dobrega 1,4 odstotka v deležu prihodov turistov v Slovenijo, njihove prenočitve pa 2,7 odstotka vseh zabeleženih prenočitev tujih gostov pri nas.

Lani se je na mednarodni turistični borzi MITT predstavilo 1799 razstavljavcev in 239 destinacij. Sejem je obiskalo 22.800 obiskovalcev iz sveta turizma iz 170 držav in regij.