c S
Lani nižja vrednost prodanih kmetijskih pridelkov iz lastne pridelave 12.03.2019 11:18 Ljubljana, 12. marca (STA) - Vrednost prodanih kmetijskih pridelkov iz lastne pridelave na živilskih tržnicah je lani dosegla 15,45 milijona evrov, kar je 4,3 odstotka manj kot leto prej, je izračunal državni statistični urad. Vrednost prodanih sadja, zelenjadnic in fižola v zrnju je bila nižja, vrednost prodanih krompirja, perutnine, jajc, mleka in mlečnih izdelkov pa višja.

Vrednost prodanih zelenjadnic je bila za skoraj sedem odstotkov nižja kot leta 2017. Od zelenjave v skupini zelenjadnice je bilo prodane največ zelene solate, a še vedno za skoraj šest odstotkov manj kot predlani, cena pa je bila za približno 14 odstotkov višja. Za kilogram zelene solate iz lastne pridelave je bilo treba odšteti povprečno 3,08 evra.

Vrednost sadja, ki so ga zasebni pridelovalci prodali na živilskih trgih, je bila lani za več kot 11 odstotkov nižja kot leta 2017. Od sadja so prodali največ namiznih jabolk, vendar pa za približno devet odstotkov manj kot leta 2017. Povprečna cena za kilogram namiznih jabolk je bila lani približno enaka kot v prejšnjem letu. Kot so zapisali na uradu, je bila cena v povprečju 1,62 evra za kilogram.

Vrednost krompirja iz lastne pridelave, prodanega na živilskih tržnicah, je bila lani v primerjavi z 2017 medtem višja za tri odstotke, prav tako je bila za tri odstotke višja cena krompirja, ki je dosegla 1,06 evra za kilogram.

Vrednost perutninskega mesa, prodanega na živilskih trgih, pa je bila lani za več kot 13 odstotkov višja kot v 2017. Cena konzumnih jajc je bila višja za približno štiri odstotke, prav tako je bila višja količina prodanih konzumnih jajc, in sicer za skoraj osem odstotkov, so še izpostavili na statističnem uradu.