c S
Evropske borze tehtajo dogovor o brexitu 12.03.2019 10:41 Frankfurt/Pariz/London, 12. marca (STA) - Vlagatelji na evropskih borzah tehtajo doseženi dogovor med EU in Veliko Britanijo o dodatnih zagotovilih v zvezi z brexitom. Večina evropskih borz beleži skromno rast, v Londonu pa je osrednji indeks pod izhodiščem.

Velika Britanija je v ponedeljek dosegla pravno zavezujoče spremembe k sporazumu z EU. Gre za spremembe, ki po oceni Londona krepijo in izboljšujejo ločitveni sporazum, o katerem bodo britanski poslanci glasovali danes. Potrditev je sicer še vedno pod vprašajem, a vlagatelji večinoma ne verjamejo v možnost brexita brez dogovora.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostox 50 se je do 10. ure dvignil za 0,04 odstotka. DAX je bil v Frankfurtu 0,14 odstotka nad izhodiščem, CAC 40 pa se je v Parizu dvigoval za 0,19 odstotka. V Londonu je medtem FTSE 100 izgubljal 0,39 odstotka vrednosti.

Bolj zadovoljni so danes lahko vlagatelji na azijskih borzah, ki so večinoma zabeležile visoko rast. V Tokiu so trgovanje zaključili z 1,8-odstotno rastjo, v Seulu z 0,9-odstotnim, v Singapurju pa z 0,7-odstotnim zvišanjem. Hongkonška borza je pridobila poldrugi odstotek, šanghajska pa 1,1 odstotka.

Tako tečaj evra kot britanskega funta sta se danes okrepila. Zjutraj je bilo treba za en evro odšteti 1,128 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta pridobila 0,19 odstotka vrednosti. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1244 dolarja.

Še močneje se je dvignil funt. Pridobil je namreč dobrega pol odstotka vrednosti in bil pri 1,322 funta za dolar.