c S
Renault, Nissan in Mitsubishi v prihodnje s skupnim upravnim odborom 12.03.2019 10:26 Tokio, 12. marca (STA) - Avtomobilski proizvajalci Nissan, Mitsubishi in Renault so napovedali oblikovanje skupnega upravnega odbora, na čelu katerega bo sedel prvi mož prvi mož Renaulta Jean-Dominique Senard. "To je nov začetek za našo povezavo," je dejal Senard. Trojica omenjenih proizvajalcev je tako začrtala nadaljnje sodelovanje po padcu Carlosa Ghosna.

Novi upravni odbor bo nadomestil prejšnja organa s sedežem na Nizozemskem - eden je povezoval proizvajalca Renault in Nissan, drugi pa proizvajalca Nissan in Mitsubishi Motors, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Odločili smo se, da znova združimo moči in utrdimo naše sodelovanje," je Senard povedal novinarjem.

Zasluge za omenjeno povezavo gre sicer po poročanju AFP v največji meri pripisati Ghosnu, ki so ga v luči domnevnih finančnih goljufij proti plačilu varščine nedavno izpustili iz pripora. Kot prvi mož Renauta je Ghosn francosko družbo povezal z Nissanom, kar so mnogi videli kot tvegano potezo, saj je bil Nissan na robu insolventnosti.

V zapleteni strukturi Renault, v katerem ima 15-odstotni delež francoska država, obvladuje 43-odstotni delež Nissana. Japonska družba je nedavno predstavila boljše poslovne rezultate kot Renault, pri čemer so se v javnosti začeli pojavljati vse glasnejši namigi, da so vodilni v Nissanu nezadovoljnih z dominacijo Francozov znotraj povezave.

Ghosn je v januarskem intervjuju za AFP ocenil, da je njegova aretacija povezana prav z nezadovoljstvom v japonskem avtomobilskem proizvajalcu. Kot še poroča agencija, se je 65-letni Ghosn v torek želel udeležiti zasedanja upravnega odbora Nissana v Tokiu, a mu je sodišče udeležbo prepovedalo.

Čeprav je bil Ghosn skoraj takoj po aretaciji razrešen s položaja predsednika upravnega odbora Nissana, je še vedno njegov član. S tega mesta naj bi ga 8. aprila na izredni skupščini razrešili delničarji, še poroča AFP.