c S
Ascent Resources s pritožbo na odločitev Arsa 12.03.2019 08:55 Ljubljana, 12. marca (STA) - Britansko podjetje Ascent Resources se bo pritožilo na odločitev Agencije RS za okolje (Arso), da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, je razvidno z objave na portalu Your Oil and Gas News.

"Partnerji se nameravajo v predpisanem 15-dnevnem roku pritožiti," je v sporočilu zapisala britanska družba. Kot razlog za pritožbo navajajo dejstvo, da je vseh šest strokovnih državnih organov, s katerimi se mora Arso posvetovati v okviru postopka ocenjevanja, zaključilo, da okoljevarstvenega soglasja ni treba pridobiti, saj nameravani poseg v okolje ne bi imel večjih vplivov na okolje.

Arso teh nasvetov agencij ni upošteval, čeprav je k temu zavezan, saj sam ni izvedel nikakršne neodvisne ocene verjetnih vplivov na okolje, poudarjajo v Ascent Resources. Britanci si že več let prizadevajo v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati zemeljski plin.

Izpostavljajo tudi, da so za dovoljenje zaprosili že maja 2017, zato bodo odločitev Arsa izpodbijali tudi na podlagi dejstva, da je agencija ni izdala v dvomesečnem roku, ki ga predpisuje slovenska zakonodaja. "V pritožbi bomo podrobneje izpostavili tudi druge točke nespoštovanja slovenske zakonodaje in kršenje evropske zakonodaje," so dodali.

Zemeljski plin na Petišovskem polju pridobivajo že OKOLI pol stoletja, postopek pa je podoben kot drugje po svetu, še poudarjajo v britanskem podjetju in dodajajo, da je analiza Geološkega zavoda Slovenije leta 2011 pokazala, da vrtine niso pomembneje ogrozile okolja. Z odločitvijo Arsa pa so zadovoljni v točki, kjer ta ugotavlja, da predlagani projekt ni fracking, kot ga v priporočilih iz leta 2014 opredeljuje Evropska komisija.

Ascent Resources v sodelovanju s pravnimi strokovnjaki iz Slovenije in Londona pripravlja tudi zahtevek za odškodnino na podlagi dejstva, da sta Arso in pristojno ministrstvo kršila zakonodajo in prekoračila predpisane roke. Potencialna zahteva za odškodnino bo upoštevala višino investicije Ascenta v projekt, ki zaenkrat presega 50 milijonov evrov, in prihodnje pričakovane dobičke, ki bi jih lahko ustvarili.

"Podjetje je v celoti sledilo procesu pridobivanja dovoljenj in prejelo pozitivna strokovna mnenja vseh vladnih agencij, s katerimi se je dolžna posvetovati slovenska agencija za okolje. Te so ugotovile, da projekt najverjetneje ne bo imel večjega vpliva na okolje," je stališče Ascent Resources povzel njen glavni izvršni direktor Colin Hutchinson. "Odločitev (Arsa) predstavlja tudi osnovo za obsežen zahtevek za škodo, ki so jo utrpeli delničarji Ascenta kot posledico teh nadaljnjih neupravičenih zamud pri razvoju projekta Petišovci."