c S
Arsenovič oddal manjkajoče podatke o svojem premoženju 12.03.2019 07:23 Maribor, 11. marca (STA) - Mariborski župan Saša Arsenovič je ob začetku današnje seje mestnega sveta povedal, da je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poslal manjkajoče podatke o svojem premoženjskem stanju. "Nič vas ni treba biti strah. Vse je v redu," je zatrdil.

Mestnim svetnikom se je za nastalo zagato opravičil. "Opravičujem se, da sem pozabil oddati poročilo KPK. Dve poročili sem oddal, tretjega smo pozabili, a sem ga danes oddal. Imam tukaj potrdilo," je pojasnil.

Obenem je ponovno zanikal očitke zaradi bančnega računa v Švici. Kot je dejal, je račun leta 2011 zaprl in plačal tudi davek na omenjeni posel. "Njegov namen ni bil kakor koli zmanjševati davka. Davek je bil tukaj plačan," je dejal.

Arsenovič se je v uvodnem nagovoru mestnih svetnikov dotaknil tudi pred dnevi razbitega stekla na pisarni Levice v središču Maribora in mestne svetnike pozval k skupni obsodbi takšnega početja. Mestni svetniki so se strinjali z objavo skupne izjave, v katerem so zapisali, da "mestni svet zavrača sovražni govor in nedemokratične politične prakse v vseh njihovih pojavnih oblikah". "Zavzemamo se za odprto in demokratično mesto, kjer občani in občanke enakopravno sodelujejo v javnem, transparentnem in vključujočem političnem procesu," so poudarili.

V pobudah in vprašanjih mestnih svetnikov so ti med drugim pozvali k posodobitvi sistema mobilnega plačevanja parkirnine v mestu, da bo ta prijaznejša do uporabnikov, ter preplastitvi in razširitvi kolesarskih stez. V imenu krajanov so ponovno pozvali k dokončanju obnove cestnega odseka pri osnovni šoli v Malečniku ter odpravi gradbenih napak v Vrtcu Pekre.

Alfred Lasetzky z Liste Franca Kanglerja - NLS je predstavil pobudo občinskega sveta invalidov za izgradnjo dvigala za gibalno ovirane osebe v Narodnem domu Maribor. "Tudi invalidi smo v delovnih razmerjih in prispevamo v skupno blagajno, zato je prav, da kot ostala populacija enakopravno koristimo dostop do javnih ustanov," je povedal.

Župan je pobudo podprl, a hkrati pojasnil, da ta investicija letos še ni mogoča. Na vprašanje Mihe Recka iz Liste župana Andreja Fištravca pa je pojasnil, da bo občina namenila 200.000 evrov za obnove fasad v celotnem mestnem jedru. "O tem, katera hiša bo deležna tega bonusa, bo odločila strokovna komisija," je dejal.

Na današnji seji mestnega sveta bo sicer glavna tema obravnava proračunov občine za leti 2019 in 2020. Predlagana sta v višini 136 milijonov evrov.