c S
Na kratko iz gospodarstva 12.03.2019 07:31 Ljubljana, 11. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Cimos nadaljuje z odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja skupine, po neuradnih informacijah Dnevnika zdaj prodaja del mariborske proizvodne dejavnosti, kjer je obdelovalni oddelek delov za avtomobilsko industrijo, moravškemu Termitu. Podatek o nakupu Cimosovega premoženja potrjuje uradna izjava direktorja Termita Antona Serianza konec lanskega leta, da naj bi se gradnji nove hale, za kar jim je gospodarsko ministrstvo lani odobrilo 600.000 evrov subvencije, odpovedali, saj so prejeli ponudbo za opremljeno halo z vso potrebno infrastrukturo v mariborski regiji. Termit naj bi prevzel le dejavnost skupaj s približno 60 zaposlenimi, Cimos, ki naj bi se lani končno izvil iz primeža rdečih številk, pa naj bi Termitu prodal program izdelave jeder, mask, topilnico in litje, danes še poroča Dnevnik.

Riko Janeza Škrabca bo v okolici Zadra zgradil center za ravnanje z odpadki CGO Biljane Donje. Posel je vreden slabih 50 milijonov evrov brez DDV (368,4 milijona kun), končan pa bo v treh letih. Njegov investitor je hrvaški sklad za ravnanje z odpadki, ki deluje v okviru resornega ministrstva. Projekt bodo Hrvatje financirali iz evropskih kohezijskih sredstev, in sicer 76 odstotkov, preostali denar bosta zagotovila zadrska županija ter hrvaški sklad za zaščito okolja in energetsko učinkovitost. Podpis pogodbe v Riku pričakujejo v dveh tednih, potem bodo začeli projektiranje, letos pričakujejo tudi začetek pripravljalnih gradbenih del in nato naj bi se prihodnje leto začela gradnja, danes poročajo Finance.

Število delnic družbe Sava se je povečalo za 2.686.161 na 29.082.968, je Sava sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. To je posledica decembra lani potrjene dokapitalizacije, v okviru katere se je osnovni kapital družbe povečal za 2,7 milijona evrov, denar pa je bil namenjen za nakup lastniškega dodatnega deleža v družbi Hoteli Bernardin.

Inštitut za celulozo in papir je z uspešnim prestrukturiranjem in širitvijo svoje dejavnosti v zadnjih letih zaustavil negativen trend poslovanja, so danes sporočili iz inštituta in dodali, da s postavitvijo novega embalažno-grafičnega centra in s spodbujanjem razvojno-raziskovalne dejavnosti v polju inovativne in trajnostne embalaže postajajo pomemben igralec ne le v papirni, temveč tudi drugih panogah.

Goodyear je postal ekskluzivni dobavitelj pnevmatik za avtonomni avtobus Olli, ki ga je izdelalo priznano ameriško podjetje Local Motors. Olli, avtobus za izmenične prevoze brez voznika, velja za vodilno vozilo na področju avtonomnih potniških prevozov, so danes sporočili iz podjetja. Avtonomni avtobus, ki ga je Goodyear vključil tudi v svoj vozni park testnih vozil, bodo uporabili za proučevanje novih rešitev in razvoj napredne mobilnosti na različnih lokacijah v Ameriki. Vzporedno Goodyear v svojem luksemburškem centru za inovacije opremlja tudi tri avtonomne avtobuse prevozne družbe Sales-Lentz, ki bodo na različnih lokalnih progah lahko prepeljali do štirinajst potnikov na posamezno vožnjo.

V najnovejšo, jubilejno edicijo svetovno priznanega vodnika ekstra deviških oljčnih olj Flos Olei se je uvrstilo sedem slovenskih oljkarjev, od tega šest iz Mestne občine Koper, so danes sporočili s koprske občine. Sicer se je v svetovno znani vodnik Flos Olei 2019, ki obeležuje deseti jubilej, uvrstilo 500 pridelovalcev iz 52 držav s petih kontinentov.

V avli ministrstva za okolje in prostor v Ljubljani je do 29. marca na ogled razstava o invazivnih tujerodnih vrstah v gozdovih. Razstavo Invazivke na poti so pripravili v okviru projekta Life Artemis. Razstava prikazuje, kaj so tujerodne vrste, kako pridejo k nam, na kakšen način se širijo in kako preprečiti njihov negativen vpliv na naravo, gospodarstvo in zdravje ljudi. Poleg razstave je na ogled tudi izobraževalni film o tujerodnih vrstah pri nas. Razstava je pripravljena v okviru projekta Life Artemis, ki ga izvaja Gozdarski inštitut Slovenije v sodelovanju s Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom za gozdove Slovenije in Zavodom Symbiosis. Projektne aktivnosti, ki so se začele julija 2016, bodo zaključili oktobra 2020, projekt pa je vreden 1,1 milijona evrov, so sporočili z ministrstva.

Objavljen je natečaj Moja reka si 2019, v okviru katerega družba Coca-Cola v Sloveniji v sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije, Slovensko turistično organizacijo in društvom Morigenos nagrajuje organizatorje čistilnih akcij, ki potekajo med svetovnim dnevom vode (22. marcem) in svetovnim dnevom Zemlje (22. aprilom). Zmagovalec bo prejel 1000 evrov, drugi 750 evrov, tretji pa 500 evrov. Prijaviti se je mogoče do 21. marca prek spleta, so danes sporočili iz Coca-Cole.