c S
Finančni ministri EU znova o digitalnem davku 12.03.2019 09:38 Bruselj, 12. marca (STA) - Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju znova razpravljali o davku na digitalne storitve, potem ko so se decembra dogovorili, da bodo poskušali zagotoviti kompromis na podlagi nemško-francoskega predloga. Ta močno krči prvotno predlagani obseg tega davka in s tem slabi prvotno ambicijo. Soglasja sicer še vedno ni na vidiku.

Vse članice unije sicer priznavajo potrebo po ureditvi tega področja, tako da bi digitalna podjetja plačevala pravičen delež davkov, a o konkretni rešitvi za zdaj ni bilo soglasja, ki je v uniji potrebno za sprejetje davčne odločitve.

Nemčija in Francija sta zato decembra lani predlagali, naj digitalni davek pokriva samo prihodke od prodaje spletnega oglasnega prostora, ne pa tudi digitalnega posredništva ali prodaje podatkov na podlagi informacij uporabnikov. Prvotni predlog Evropske komisije je vključeval vsa tri področja.

A tudi ta kompromis po neuradnih informacijah nima soglasne podpore. Nasprotovale naj bi mu Danska, Nizozemska in Švedska. Od ministrov se danes pričakuje, da bodo opredelili nadaljnje korake, vmes pa so nekatere države, med njimi Francija, napovedale, da bodo digitalni davek uvedle že same.

Slovenija, ki jo bo zastopal veleposlanik pri EU Janez Lenarčič, lahko podpre začasno rešitev, ki ne bo negativno vplivala na konkurenčnost notranjega trga ter povzročila presežnih administrativnih bremen za podjetja in davčne uprave. Ožji je predlog, težje je ustvariti ustrezne dohodke, predvsem glede na administrativne stroške, izpostavljajo na finančnem ministrstvu.

Ministri bodo sicer danes poskusili doseči politični dogovor o posodobitvi pravil na področju trošarin, pregledali bodo posodobljen črni seznam davčnih oaz ter se seznanili s poročili o gospodarskih razmerah v članicah EU in vzpostavljanjem novega naložbenega programa InvestEU v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2027.