c S
Slovenija v novo izdajo menic 12.03.2019 07:33 Ljubljana, 12. marca (STA) - Slovenija je napovedala novo izdajo tri-, šest- in 12-mesečnih zakladnih menic. Zbiranje ponudb za vpis in vplačilo teh menic bo potekalo danes do 12. ure, država pa bo zakladne menice, katerih razpisana izdaja znaša okvirno 140 milijonov evrov, izdala v četrtek, so zapisali na spletni strani ministrstva za finance.

Obveznosti iz trimesečnih zakladnih menic TZ169 bodo dospele 13. junija, iz šestmesečnih zakladnih menic SZ105 12. septembra, iz 12-mesečnih zakladnih menic DZ88 pa 12. marca prihodnje leto.

Pri avkciji zakladnih menic lahko neposredno sodelujejo primarni vpisniki. Druge pravne in fizične osebe lahko sodelujejo na avkcijah posredno z oddajo naročil primarnim vpisnikom, ki so Abanka, Nova KBM, NLB, SKB banka, UniCredit Banka Slovenija in družba Jefferies International.

Emisije zakladnih menic so letos predvidene še sredi aprila, maja, junija, septembra, oktobra in novembra, predvidena pa je tudi izdaja 18-mesečnih zakladnih menic, in sicer sredi aprila in sredi oktobra.

Po programu financiranja proračuna, ki ga je vlada sprejela decembra lani, se bo država letos lahko zadolžila za 2,1 milijarde evrov. Ob sprejemu rebalansa proračuna je navedla, da se potrebe tega zadolževanja zaradi letos načrtovanega presežka proračuna, kupnine od lanske prodaje NLB, lani izvršenega predfinanciranja in januarske izdaje državne obveznice znižujejo na 1,89 milijarde evrov.

Slovenija je v začetku januarja izdala novo 10-letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov. Sredi februarja se je po koledarju predvidene emisije zakladnih menic v letošnjem letu z izdajo tri-, šest- in 12-mesečnih zakladnih menic zadolžila za skupno 181 milijonov evrov.