c S
Minister na skupščini ZOS za uskladitev formule za izračun povprečnine 11.03.2019 17:26 Litija, 11. marca (STA) - Združenje občin Slovenije je na današnji skupščini odločilo, da bo na čelu združenja še en mandat župan Pivke Robert Smrdelj. Skupščine se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved. Kot je dejal, morajo priti do točke, ko pogajanja o višini povprečnine ne bodo več potrebna, saj bo določena s formulo, ki jo bodo poiskali skupaj.

Minister Medved je v uvodu pogovora dejal, da je zanj področje lokalne samouprave izjemno pomembno in si želi z občinami več dialoga ter njihovo večjo vključenost v pripravo sprememb in sprejemanje odločitev. Ponovno je izpostavil, da se zaveda, da s sklenjenim dogovorom o višini povprečnine konec preteklega leta zagotovo ni bil nihče popolnoma zadovoljen, a ob tem še enkrat poudaril, da je najbolj pomembno dejstvo, da je bil dogovor dosežen.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za javno upravo, je minister dejal, da morajo priti do točke, ko pogajanja o višini povprečnine ne bodo več potrebna, saj bo ta določena s formulo, ki jo bodo poiskali skupaj. Na očitke županov, da se je učinek višje povprečnine izničil z dvigom plač javnim uslužbencem, pa je odgovoril, da bi bile finančne posledice v primeru, da vlada dogovora s sindikati ne bi sklenila, mnogo večje.

"Trenutno na področju lokalne samouprave uresničujemo prav zavezo, dano ob sklenitvi dogovora o višini povprečnine," je prepričan minister. Zagotovil je, da vlada z ustanovitvijo in aktivnostmi delovne skupine za znižanje stroškov občin misli zelo resno in da verjame, da je tako tudi z občinami, ki so vključene v skupino.

Župani so v pogovoru poleg financiranja in stroškov občin ter višine povprečnine ministra spraševali tudi o ustanovitvi pokrajin. Minister je ponovil, da je ustanovitev pokrajin odvisna predvsem od politične volje. "Koliko naj bo pokrajin in kje naj bodo sedeži teh pokrajin sta dve vprašanji, kjer še ni doseženo soglasje. Ko bo, postopki lahko hitro stečejo, saj so bile na ministrstvu v zvezi z ustanovitvijo pokrajin preigrane že mnoge možnosti," so ministrove besede še navedli v sporočilu za javnost.

Skupina županov se je po navedbah ministrstva ob tej priložnosti javno zahvalila ministru in njegovi ekipi, da je pred kratkim prekinil dolga leta trajajoč spor med državo in nekaterimi občinami na področju širokopasovnih omrežij. Dogovor namreč je, da zaključijo sodne postopke tako, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu.

Sicer pa je Združenje občin Slovenije (ZOS) na današnji skupščini v Litiji imenovalo nove organe, saj mandatna doba traja štiri leta, kolikor traja mandat župana ali člana občinskega sveta. Predsednik združenja ostaja Smrdelj. Nov mandat na podpredsedniškem mestu je dobil župan Občine Šentjur Marko Diaci, drugi podpredsednik bo župan Občine Tolmin Uroš Brežan, so za STA povedali v ZOS.

Ob koncu uvodnega dela skupščine je potekala tudi slavnostna podelitev plaket, ki jih ZOS podeljuje županjam in županom z več kot štirimi mandati. Plakete je podelil minister Medved.