c S
Gorenje uradno d.o.o. in z novim vodstvom 11.03.2019 17:13 Velenje, 11. marca (STA) - Z današnjim vpisom sklepov februarske skupščine v sodni register se je Gorenje iz delniške preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo. Prenehal je mandat vsem članom uprave in nadzornega sveta, vodenje pa so prevzeli direktorji, med katerimi sta glavna direktorja Lan Lin in Chao Liu, predsednik kolegija direktorjev pa Franjo Bobinac.

Gorenje je d.o.o. s 101,4 milijona evrov osnovnega kapitala, edini družbenik je družba Hisense Luxembourg Home Appliance Holding.

Z vpisom v sodni register je prenehal mandat vsem članom nadzornega sveta in nadzornega sveta. Nadzorniki so bili Drago Krenker, Žan Zeba, Jurij Slemenik, Krešimir Martinjak, Yeguo Tang, Shaoqian Jia, Huizhong Dai, Caixia Chen, Yuling Gao, Xin Liu in Wenzhong Liu. V upravi pa so bili Lan Lin, Chao Liu, Lu Hou, Anguo Yan, Changchun Sun, Saša Marković, Drago Bahun, Žiga Debeljak, Tomaž Korošec, Stanka Pejanović, Jianmin Han in Franjo Bobinac.

S preoblikovanjem sta bila Lan in Chao imenovana za glavna direktorja družbe. Bobinac je postal direktor in predsednik kolegija direktorjev družbe. Yeguo, Shaoqian in Debeljak so direktorji družbe, Bahun pa direktor, ki je predstavnik delavcev.

Kitajska skupina Hisense je Gorenje prevzela lani. Novi lastniki so napovedali nadaljnji razvoj družbe in blagovnih znamk ter med drugim ponovno vzpostavitev proizvodnje televizijskih sprejemnikov v Velenju. Kot so sporočili minuli teden, bodo tovarno televizorjev odprli konec leta 2020.

Bobinac je v pogovoru za sobotno izdajo časnika Delo ocenil, da bo upravljanje v okviru d.o.o. veliko bolj učinkovito ter da bodo lahko pod okriljem skupine Hisense hitreje rasli in se tudi hitreje spreminjali

Bobinac, ki že lani jeseni prevzel tudi mesto podpredsednika za globalni marketing na ravni Hisense International, je povedal, da bodo blagovno znamko Gorenje razvijali v Evropi, še zlasti močno v vzhodnem delu Evrope in v Rusiji, blagovno znamko Hisense pa bodo poskušali še bolj razvijati na zahodu in jo dopolniti z nekaterimi izdelki iz Gorenja.

Lanskih rezultatov poslovanja ni mogel razkriti. Dejal je, da bodo predstavljeni v aprilu in da z njimi niso zadovoljni, da pa so po svoje razumljivi, saj je bilo celotno leto tranzicijsko in so imeli zaradi iskanja stratega tudi velika nihanja tako na prodajnih kot na nabavnih trgih.

O morebitnem odpuščanju je dejal, da se ne boji za proizvodna delovna mesta. V"se, kar delamo, bo prineslo še več proizvodnje na tej lokaciji. Lahko se zgodijo določena nihanja, kot ste nedavno poročali mediji. Sezonska komponenta v začetku leta in velika skrb za zaloge sta namreč povzročili, da nekaterim nismo podaljšali pogodb za določen čas," je dejal.