c S
Nemška industrijska proizvodnja februarja nepričakovano nižja 11.03.2019 12:53 Frankfurt, 11. marca (STA) - Obseg industrijske proizvodnje v Nemčiji se je februarja po podatkih tamkajšnjega statističnega urada Destatis na letni ravni skrčil za 3,3 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,8 odstotka. Padec je v nasprotju s pričakovanji analitikov, ki so na mesečni ravni pričakovali 0,5-odstotno zvišanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekoliko bolj spodbudna je novica, da je Destatis decembrske številke popravil navzgor. Medtem ko so statistiki sprva ocenili, da je bila industrijska proizvodnja decembra 0,4 odstotka nižja, so danes sporočili, da je bila pravzaprav 0,8 odstotka višja kot novembra.

Medtem ko se je proizvodnja investicijskega blaga februarja znižala, so rast Nemci zabeležili pri proizvodnji potrošnih dobrinah. Rast so zabeležili tudi v energetskem sektorju in gradbeništvu.

"Glede na nižjo januarsko proizvodnjo in šibke kazalnike za naprej, lahko v industriji še naprej pričakujemo umirjene pogoje poslovanja," so statistične podatke komentirali na nemškem gospodarskem ministrstvu.