c S
Lani najnižja rast produktivnosti dela v industriji po letu 2013 11.03.2019 11:06 Ljubljana, 11. marca (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje se je januarja na mesečni ravni povečala za šest odstotkov, na letni pa za 5,8 odstotka, je danes sporočil statistični urad. Ob tem je navedel, da je bila produktivnost dela v industriji v vsem lanskem letu za 0,1 odstotka večja kot predlani, kar je najmanjša rast od leta 2013.

Vrednost industrijske proizvodnje se je zvišala v vseh namenskih skupinah. Na mesečni ravni se je najbolj zvišala v proizvodnji izdelkov za široko porabo in za investicije, za po 9,2 odstotka, na letni pa v proizvodnji izdelkov za široko porabo, in sicer za 12,5 odstotka.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila januarja v predelovalnih dejavnostih na mesečni ravni višja za 5,7 odstotka, na letni za 6,2 odstotka. V oskrbi z električno energijo, plinom in paro je bila višja za 5,9 odstotka oz. za štiri odstotke. V dejavnosti rudarstvo pa je bila na mesečni ravni višja za 15,3 odstotka, medtem ko je bila na letni nižja za 6,8 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je bil januarja za 5,5 višji kot decembra lani in za štiri odstotke višji kot januarja lani. Višji je bil predvsem na račun rasti prihodka na tujem trgu.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje je bila januarja za 0,4 odstotka nižja kot decembra lani in za 6,2 odstotka višja kot pred enim letom, je še navedel urad.