c S
NLB lani s 165,3 milijona evrov čistega dobička 08.03.2019 20:00 Ljubljana, 08. marca (STA) - NLB je lani ustvarila 165,3 milijona evrov čistega dobička, kar je za 12,5 odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček skupine se je zmanjšal za 10 odstotkov na 203,6 milijona evrov. K temu rezultatu so pomembno prispevale vse hčerinske banke na trgih jugovzhodne Evrope, ki so poslovale z dobičkom.

NLB je nerevidirane lanske rezultate za skupino objavila 20. februarja, danes pa jih je potrdil nadzorni svet, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz NLB. Uprava banke jih bo podrobneje predstavila v ponedeljek v spletnem prenosu.

V Sloveniji so bili lani neto obrestni prihodki pod pritiski zaradi okolja nizkih obrestnih mer, a so bili višji za devet odstotkov zaradi rasti obsega posojil prebivalstvu in počasne rasti obrestnih mer za nove posle, so navedli v banki. Neobrestni prihodki so ostali na približno enaki ravni.

Bilančna vsota banke se je lani povečala za nekaj več kot odstotek in konec lanskega leta dosegla 8,81 milijarde evrov. NLB je imela ob koncu lanskega leta 94 poslovalnic in 688.546 aktivnih strank.

Skupina je lani v Sloveniji zabeležila šestodstotno rast obsega posojil ter petodstotno rast obsega depozitov. Zadržala je vodilni položaj s tržnim deležem, ki je pri kreditih prebivalstvu znašal 23,2 odstotka, predlani 23,4 odstotka, in s 30,3-odstotnim deležem na področju depozitov, predlani 30,7 odstotka.

Pri kreditiranju podjetij je dosegla 18,2-odstotni tržni delež, predlani 20,8 odstotka, pri garancijskem in akreditivnem poslovanju pa je ta dosegel 24,5 odstotka, predlani 25,6 odstotka. Banka je zaradi nizkih donosov v segmentu velikih podjetij osredotočena na segment srednje velikih in malih podjetij.

NLB Vita, za katero si NLB prizadeva, da bi ostala v njeni lasti, čeprav bi jo morala zaradi nepravočasno izvedene delne privatizacije prodati, je lani obračunala za 76,9 milijona evrov bruto premij, kar v primerjavi z letom prej predstavlja devetodstotno rast. Od tega je 73,1 milijona evrov ustvarila iz naslova premij življenjskih zavarovanj.

Tržni delež zavarovalnice brez upoštevanja pokojninskih družb je lani znašal 14,6 odstotka, kar jo uvršča na tretje mesto med klasičnimi življenjskimi zavarovalnicami v Sloveniji, je še razvidno iz nerevidiranega poročila lanskih rezultatov za skupino.