c S
Postopki prodaje Abanke počasi v sklepno fazo 10.03.2019 09:11 Ljubljana, 09. marca (STA) - Ta mesec naj bi zainteresirani za nakup tretje največje banke v državi, Abanke, oddali zavezujoče ponudbe. Informacije o sami prodaji so zaradi zavezanosti k molčečnosti skopi, po zagotovilih ministra za finance Andreja Bertonclja s konca prejšnjega meseca postopki tečejo v skladu z začrtano časovnico.

Država je v letih 2013 in 2014 sanirala Abanko Vipa in Banko Celje ter se Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč zavezala naprej k združitvi obeh bank, nato pa k njeni prodaji do sredine letošnjega leta. Slovenski državni holding (SDH) je postopke za prodajo sprožil lansko leto, v skladu s časovnico pa bodo zainteresirani za nakup v drugi polovici marca oddali zavezujoče ponudbe.

Kot neuradno pišejo mediji, naj bi se za Abanko zanimali sklad Apollo, ki je v podobnem postopku premagal madžarsko banko OTP in kupil Novo KBM, srbska AIK banka, ki je lastnica Gorenjske banke, sklad Advent, lastnik Addiko Bank oz. nekdanje Hypo banke, pa tudi Erste Group, na slovenskem trgu navzoča z Banko Sparkasse in ki se je v prvem privatizacijskem poskusu pred 16 leti zanimala za NLB, ter banka OTP.

Prvi mož madžarskega bančnega velikana OTP Sandor Csanyi, sicer tudi eden najbogatejših Madžarov, je sredi januarja za poslovni časnik Vilaggazdasag potrdil, da ima banka načrte za prodor v Slovenijo. Mediji so to povezovali z interesom za nakup Abanke, pojavile pa so se tudi navedbe, da naj bi OTP pogledovala po SKB banki iz skupine Societe Generale, od katere je na Hrvaškem leta 2017 kupila Splitsko banko.

V času lanske delne privatizacije NLB so oživeli pozivi, naj država ne proda vseh bank v njeni lasti. Veter v jadra jim je takrat z navedbo, da bo država preučila alternativo za Abanko, dal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, a država vztraja na začrtani poti. "Postopki glede prodaje Abanke so v teku. S tem se sledi tako danim zavezam Evropski komisiji kot strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, v kateri je Abanka opredeljena kot portfeljska naložba," so ponovili na ministrstvu.

Konec februarja se je v Sloveniji mudila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestage in Bertoncelj je takrat zagotovil, da SDH prodajo banke, ki mora biti zaključena do konca junija letos, vodi neodvisno in samostojno ter skladno z začrtano časovnico. V kratkem naj bi tako pričakovali zavezujoče ponudbe. Takrat je povedal še, da Slovenija komisije ni prosila za odlog ali opustitev prodaje.